Caracterizarea strategica a mediului concurential al intreprinderii

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_M
Dimensiune: 127kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Marea majoritate a intreprinderilor moderne sunt implicate prin activitatile lor in mai multe domenii de afaceri, fie inrudite, complementare sau conexe, fie complet diferite dar reunite in cadrul unor ansambluri productive de tip conglomerat.
In aceste conditii, mediul concurential al unei intreprinderi este format din totalitatea domeniilor de afaceri in care sunt integrate diversele activitati din potofoliul ei.
Sub raportul abordarii strategice, componentele mediului concurential sunt prezentate prin initialele D.A.S. sau S.A.S., care semnifica domenii sau sectoare de activitate / afaceri strategice, in lucrarile sale, Michael Porter le numeste industrii, fara a se referi in exclusivitate la ramurile industriale, sau segmente strategice.

Cursuri similare:

in general, domeniul de afaceri strategic poate fi definit ca un grup de intreprinderi incadrate in acelasi context concurential, care produc si ofera pe piata produse similare sau substituibile.
Produsele similare se caracterizeaza prin posibilitatea de a satisface aceeasi nevoie a unei anumite categorii de clienti. in acest sens, fiecare D.A.S. se caracterizeaza printr-un cuplu specific produs-piata.

D. Abell adauga la cele doua criterii: nevoia satisfacuta de produsul oferit si grupul de clienti caruia ii este destinat, un al treilea criteriu: tehnologia folosita pentru executarea produsului respectiv.
Produsele substituibile pot fi utilizate unul in locul celuilalt; primul este numit produs inlocuitor sau substituent, iar cel ce-al doilea produs de baza, inlocuit sau substituit.

Cele doua produse se caracterizeaza printr-o cerere cu o elasticitate incrucisata in functie de pret ridicata. Conform acesteia, cresterea sau scaderea pretului pentru unul dintre ele determina marirea , respectiv reducerea cererii pentru celalalt produs.
Domeniile de afaceri se prezinta intr-o mare varietate de tipuri, definite prin caracteristici strategice specifice, care se individualizeaza pe baza anumitor criterii de delimitare functionala a acestora.

M. Porter prezinta in lucrarile sale o tipologie a domeniilor strategice de afaceri bazata pe doua criterii de definire:
starea de maturitate a domeniului, care poate fi: de emergenta, de maturizare sau de declin;gradul de concentrare a domeniului, in functie de acesta se incadreaza in categoria celor fragmentate, concentrate sau globalizate.Pe baza combinarii celor doua criterii, se pot delimita 9 tipuri de domenii strategice de afaceri cu caracteristici determinate de starile de maturitate si de concentrare corespunzatoare lor.

O alta grupare a domeniilor de afaceri utila pentru procesul de elaborare a strategiei economice este cea specifica tipologiei Boston Consulting Group (B.C.G.). in cadrul acesteia, pe baza modurilor multiple sau reduse de obtinere a avantajelor competitive si a importantei mari sau mici a avantajelor concurentiale detinute, pot fi delimitate patru categorii de sectoare strategice de afaceri: fragmentate, specializate, inerte (in impas) si de volum (de anvergura).
Caracteristicile strategice ale acestora si strategiile specifice lor vor fi prezentate intr-un capitol ulterior.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.