Carbuni - lignite

Trimis la data: 2010-01-02
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adamescu Grigore
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Carbunele este o roca organogena caustobiolitica, provenita in principal din acumularea resturilor vegetale si imbogatirea lenta in carbon a acestora.In general, in profilul geologie, materialul organic alterneaza cu alte roci dispuse intr-o anumita ordine, legata de procese ciclice de sedimentare. Ansamblul material organic - masa anorganica a putut fi afectat in unele cazuri de miscarile orogenice ale scoartei terestre

Cursuri similare:

Cutina, C28H48O45C15H20O4 este echivalentul celulozei in membrane celulelor epidermice. Albuminele, substanta gazoasa cu sulf si fosfor, in conditii anaerobe, sub actiunea microorganismelor se transforma in grasimi. Grasimile sunt supuse proceselor de bitumizare.
Rasinile si cerurile, sunt substante stabile, care se regasesc in carbuni.

Prin urmare, rolul principal in procesul de formare a carbunilor au celuloza si lignina, ceilalti carboformatori avand un rol secundar. Acizii humici constituie elemental de legatura intre substanta vegetala, prezinta proprietati coloidale (hidrofilie, dispersabilitate, coagulare , etc.). Structural, acestia sunt formati din nuclee aromatice policondensate la care sunt legate grupe metoxil, carboxyl si hidroxil fenolic, care le confera character acid; acizii humici au proprietati bactericide.

Din lignina lemnului proaspat, cel putin jumatate trece prin putrezire in acizii humici; la degradarea celulozei nu s-a observat insa formarea acizilor humici, ceea ce inseamna ca acizii humici din diferitele specii de turba si lignit s-au format din lignina plantelor. Teorii privind procesul de formare a carbunilor. Deoarece celuloza si lignina sunt substante care detin ponderea majora in materialul genetic initial al carbunilor , iar la transformarea acestora in cursul procesului de formare a carbunilor se realizeaza sub actiunea microoganismelor, diferitele teorii privind procesul de formare a carbunilor cauta sa evidentieze aceste aspecte.

Teoria celulozica, reprezentata schemic in fig.1 , arata ca celuloza, prin incalzire anaeroba la presiune ridicata se transforma in carbine.
Teoria ligninica, reprezentata schematic in fig. 2, arata ca in decursul procesului de formare a turbelor, celuloza si substantele proteice mai slabe au fost transformate sub influenta bacteriilor, ramanand prezenta lignina, substantele proteice rezistente si rasinile care se transforma in carbine.

Teoriile privind influenta activitatii microorganismelor in procesul de formare a carbunilor arata ca in geneza diferitelor tipuri de carbuni humici (turba , lignit, antracit, carbine brun si huila) un rol essential il au in activitatea bacteriana si compozitia chimica a rocilor ce alcatuiesc culcusul si acoperisul zacamantului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.