Cardul bancar

Trimis la data: 2009-12-30
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Taun
Dimensiune: 159kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In plan mondial, dar mai ales in Romania, card-urile si smart-card-urile reprezinta tehnologii bancare noi, avand impact puternic asupra modalitatilor de efectuare a operatiunilor banesti cu si fara numerar. Cunoscute si sub denumirea de "bani de plastic", acestea au un caracter dual in ceea ce priveste efectuarea operatiunilor banesti. Pe de o parte, ele pot fi un mijloc de obtinere a numerarului de la automatele bancare, acesta urmand a fi folosit ulterior pentru plata propriu-zisa.

Cursuri similare:

Pe de alta parte, insa, ele capata un tot mai pronuntat caracter de instrument de decontare, prin mijlocirea directa a transferului de sume de bani intre conturi deschise la banci si efectuarea incasarilor-platilor, fara implicarea numerarului.

Asadar, apreciem ca, privit din cea de a doua perspectiva, card-ul poate fi considerat si un instrument de decontare bazat pe electronica, ca alternativa la instrumentele clasice, el inlocuind nu numai numerarul, ci si cecul sau alt instrument de plata fara numerar. Detinatorul sau are dreptul de acces la o procedura de autorizare si efectuare a operatiunii de incasare / plata (cu card).Card-urile au aparut pentru prima oara sub forma de carti de credit, in S.U.A., in intentia de a se oferi clientilor un instrument de plata cu circulatie la nivel national, pentru a depasi restrictiile, in acest domeniu, impuse de Legea bancara federala a S.U.A..

In tarile vest-europene, desi card-urile au inceput sa fie folosite inca din anii '60, abia in deceniul al noualea s-a extins utilizarea lor, si, tot atunci, au inceput sa fie folosite debit-card-urile (cartile de debit). Astfel, in Franta, numai in 1996, s-a inregistrat utilizarea a peste 27,2 milioane de carduri bancare, reprezentand o crestere cu 11,4% fata de 1995, platile cu carduri depasind 2 miliarde de franci francezi.

Confectionate din plastic, cu forme si dimensiuni comparabile cu ale unei carti de vizita, card-urile au inglobate componente electronice speciale pentru decodificarea diferitelor operatiuni pentru care au fost concepute, asigurand accesul detinatorului la contul sau bancar si efectuarea electronica a platii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.