Categorii de conflicte de munca

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 6
Autor: Andreas Mercescu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reglementare. Solutionarea conflictelor de munca este reglementata in prezent de dispozitiile Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca si ale Legii nr. 53/2003 - Codul muncii (Titlul IX - "Conflictele de munca", art. 248-253 si Titlul XII - "Jurisdictia muncii", art. 281-291).Potrivit dispozitiilor legale, conflictele de munca sunt "conflictele dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca". Salariatii si unitatile au obligatia legala de a solutiona aceste conflicte de munca prin buna intelegere, iar in cazul in care aceasta solutionare nu este posibila, prin procedurile stabilite de lege.

Cursuri similare:

14. Conflictele de interese. Art. 248 alin. (2) C. muncii si art. 4 din Legea nr. 168/1999 identifica drept conflicte de interese, conflicte referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor, acele conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca.

Potrivit legii, conflictele de interese pot fi declansate in urmatoarele situatii:
a)unitatea refuza sa inceapa negocierea unui contract colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un contract colectiv de munca sau contractul colectiv de munca anterior a incetat;
b)unitatea nu accepta revendicarile formulate de salariati;

c)unitatea refuza nejustificat semnarea contractului colectiv de munca, cu toate ca negocierile au fost definitivate;
d)unitatea nu isi indeplineste obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile anuale obligatorii privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile de munca.
Astfel, conflictele de interese nu pot sa apara decat in legatura cu negocierea contractelor colective de munca.

15. Conflictele de drepturi. Potrivit art. 248 alin. (3) C. muncii si art. 5 din Legea nr. 168/1999, conflictele de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca sunt conflicte referitoare la drepturile salariatilor, denumite conflicte de drepturi.
Legea identifica expres anumite tipuri de conflicte ca fiind conflicte de drepturi:

a)conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca;
b)conflictele in legatura cu executarea contractelor colective de munca;
c)conflictele in legatura cu plata unor despagubiri pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de parti prin neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin contractul individual de munca;
d)conflictele in legatura cu constatarea nulitatii contractelor individuale sau colective de munca ori a unor clauze ale acestora;
e)conflictele in legatura cu constatarea incetarii aplicarii contractelor colective de munca.

16. Terminologie. Se observa ca notiunile reglementate de legislatia in vigoare, "conflicte de interese" si "conflicte de drepturi", nu corespund in intregime notiunilor utilizate sub imperiul legislatiei anterioare, "conflicte colective de munca" si "litigii de munca".Potrivit art. 172 alin. (3) din C. muncii anterior, litigiile de munca erau litigiile dintre persoanele incadrate in munca si unitati, in legatura cu incheierea, executarea si incetarea contractului de munca. Textul se referea la contractul individual de munca, deoarece, in conceptia Codului muncii anterior, nu existau conflicte in legatura cu contractele colective de munca.

Ulterior, conflictele colective au fost reglementate prin lege speciala
Legea nr. 15/1991.Potrivit acestei reglementari, notiunea de conflicte colective de munca acoperea orice conflicte cu privire la interesele profesionale cu caracter economic si social ale salariatilor rezultate din desfasurarea raporturilor de munca dintre unitate, pe de o parte, si salariatii acesteia ori majoritatea salariatilor ei, pe de alta parte, fara ca legea sa limiteze sfera acestor conflicte. Singurele exceptii prevazute de lege erau litigiile supuse altor reglementari legale si cele pentru a caror rezolvare era necesara adoptarea unor legi.

Numai o parte din conflictele pe care reglementarea anterioara le identifica drept conflicte colective de munca corespund in prezent, notiunii de conflicte de interese. Astfel, potrivit legii 168/1999, desi continua sa aiba caracter colectiv, asa cum rezulta din definitie, conflictele de interese nu pot avea loc decat intr-una din cele patru situatii pe care legea le prevede expres.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.