Categorii de rezerve in asigurari

Trimis la data: 2009-11-03
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: SAbina Neascu
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asiguratorii si reasiguratorii trebuie sa-si constituie rezerve tehnice care reprezinta estimari ale platilor viitoare, pentru riscurile produse in trecut sau pentru cele care se vor produce in viitor.
Rezerva matematica in asigurarile de viata Rezerva matematica constituie un fond de rezerva specific asigurarilor de viata care se calculeaza dupa metode actuariale. La asigurarile de viata, de regula, nu exista un echilibru intre primele incasate de asigurator in cursul unui an si obligatiile asumate pentru acelasi an. Uneori se inregistreaza un surplus de resurse incasate, alteori un deficit de resurse.

Cursuri similare:

Diferenta dintre valoarea actuala a obligatiilor financiare ale asiguratorului si valoarea actuala a obligatiilor financiare ale asiguratului, ce se impun a fi platite, la un moment dat, poarta denumirea de rezerva matematica si are ca scop acoperirea obligatiilor viitoare ale asiguratorului. Rezerva matematica este generata de raportul dintre evolutia incasarilor de prime, nivelul lor, modul de fructificare, pe de o parte, si obligatiile de contra plata ale asiguratorului, adica la plata sumei asigurate pentru acoperirea riscului in asigurarea de viata, pe de alta parte.

Modul de constituire a rezervei matematice se explica succint in continuare, luand in considerare raportul dintre risc si prima de asigurare in mecanismul asigurarilor. In asigurarea de bunuri, riscul asigurat si prima de asigurare raman constante pe durata asigurarii, intrucat conditiile de pastrare a bunului sunt, in general, constante.
In asigurarea de viata situatia este, insa, alta. Riscul de mortalitate pentru fiecare persoana asigurata creste o data cu varsta. Asiguratul plateste aceeasi prima de asigurare pe tot cursul asigurarii. Pentru a explica acest fapt se impune explicarea notiunilor de prima naturala si prima constanta.

Prima naturala sau prima riscului din fiecare an reprezinta valoarea probabila a riscului in cursul fiecarui an. Fiind in crestere an de an ea ar fi greu de stabilit iar asigurarea bazata pe prima naturala nu ar fi agreata de asigurat. Prima constanta sau nivelata se stabileste intre valorile extreme ale primei naturale. Rezulta ca in primii ani ai perioadei de asigurare, asiguratorul va incasa o prima mai mare fata de cea justificata, iar in ultima parte o prima mai redusa fata de cea pe care riscul de deces o implica.

Din diferenta de prime incasate in acest mod si sumele platite se acumuleaza anumite rezerve care, in timp, se fructifica si prin dobanzile bonificate, ele reprezentand rezervele matematice.
In asigurarile incheiate numai pentru cazul de deces, rezerva matematica are rolul de a stabili un echilibru intre incasari de prime si plati de sume asigurate in functie de raportul in timp dintre prima nivelata si prima materiala . In asigurarile viagere cu plata pe timp limitat, rezerva matematica se constituie pentru a putea face plati de sume in perioada in care nu se mai incaseaza prime.

In asigurarile mixte de viata, care indeplinesc si o functie de economisire, rezerva matematica cuprinde pe langa excedentul necesar pentru acoperirea riscului de deces si partea din prima datorata platii sumei asigurate la expirarea contractului de asigurare.
Rezerva matematica nu este un fond de rezerva de siguranta pentru asigurator, ca in cazul asigurarii de bunuri, ci contine economisiri facute de la si pentru asigurati de catre asigurator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.