Cateheza

Trimis la data: 2010-07-11
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 138
Autor: Dumitrescu Stelian
Dimensiune: 10kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Introducerea Am vorbit in cateheza anterioara despre rugaciune.Am aratat ca rugaciunea este ridicarea mintii si a voii noastre catre Dumnezeu,ca rugaciunea se poate face in orice loc si la orice ora.Rugaciunea se imparte in doua categorii:dupa savarsitor si dupa continut.Dupa savarsitor avem rugaciune particulara si rugaciune obsteasca.Dupa continut avem rugaciune de cerere,de multumire,de marire,de lauda.Tot din aceasta cateheza am vazut care este folosul rugaciunii facute din inima pentru aproapele nostru.

Cursuri similare:

Rugaciunea poate fi savarsita in orice loc,dar in special in Biserica,dupacum spunea Mantuitorul Hristos:Casa Mea,casa de rugaciune se va chema.Biserica este locasul sfant,in care il preamarim pe Dumnezeu si in care se aduna credinciosii spre a ne impartasii din darurile si adevarurile mantuirii,randuite de Domnul nostrum Iisus Hristos

Tot astfel in Biserica se savarsesc si Sfintele Taine.
Anuntarea Iubiti credinciosi astazi vom vorbi cu ajutorul luiDumnezeu despre Sfintele Taine.Tratarea Sfintele Taine se intemeiaza pe contactul strans dintre spirit si materie,dintre supranatural si sensibil contact ce strabate prin tot Crestinismul.

Aceasta putere supranaturala,ce se transmite prin Sfintele Taine,este puterea mantuitoare,care izvoraste din moartea lui Iisus Hristos,de aceea ele nu sunt decat manifestari multiple ale puterii rascumparatoare a Domnului,mijloace prin care e prezent si lucreaza in Biserica Hristos.Sf.Atanasie cel mare invata ca Sf.Taine si tot cultul crestin isi primesc puterea din Dumnezeu Omul.

In sens restrans Sf.Taine sunt lucrari sfinte instituite de Dumnezeu,care reprezinta si in acelasi timp impartasesc Harul nevazut.In sens mai larg misterele sau tainele sunt toate lucrarile si actele sfinte,care stau in legatura cu religia si reprezinta,indica sau simbolizeaza vreo idee sau inteles tainic in esenta lui.

In Noul Testament se spune ca Harul a venit prin Iisus Hristis iar Apostolii constienti ca sunt conlucratori si economi ai Tainelor lui Dumnezeu,implinesc toate in numele lui Iisus Hristos.Despre Botez si Euharistie Noul Testament ne spune ca au fost instituite de Domnul.Despre celelalte Taine nu avem marturii categorice si directe ca sunt instituite tot de Mantuitorul,dar intrucat nu se poate dovedi contrariul,ca ar fi instituite de Apostoli sau de biserica,informatiile despre Botez si Euharistie au valuare prin analogie si cu privire la acelea.

Impartirea Tainelor in cele instituite nemijlocit de Domnul,Botezul si Euharistia si cele instituite mijlocit prin Apostoli,celelalte cinci,nu micsoreaza valoarea Tainelor,deoarece fie nemijlocita,fie mijlocita instituirea lor de la Domnul,lucru este in esenta acelasi.Desigur insa,ca atribuind Domnului nemijlocit instituirea Tainelor nu trebuie sa intelegem,ca aceasta instituire merge pana la detalii.

Biserica ortodoxa numara sapte Taine :
Botezul,Mirungerea,Euharistia,Pocainta,Preotia,Nunta si Maslul.Multi teologi afirma ca acest numar se potriveste cu trebuintele vietii spirituale si sociale.Adica,precum omul natural se naste,creste si se nutreste,tot astfel si in viata crestina Botezul renaste spiritual,Mirungerea dezvolta viata aceasta spirituala si Euharistia o nutreste si o invireaza.

Slabirea sufletului,pacatul si bolile trupului sunt vindecate,prima prin pocainta,ultimele in special prin Maslu.In sfarsit,precum societatea oamenilor in general are trebuinta de conducere si in acelasi timp de conservare tot astfel si societatea credinciosilor are nevoie de o stare preoteasca spre conducere si de Nunta spre conservarea si transplantarea neamului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.