Cauzele inflatiei monetare - consecinte - deflatia monetara

Trimis la data: 2010-10-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Lixandru Tamara
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principalele cauze ale inflatiei sunt:
a) motivele sociologice social structurale
b) motive legate de structurile monopoliste

a) Rezulta din confruntarile diferitelor grupe sociale privind impartirea veniturilor
b) Existenta structurilor monopoliste care genereaza cresterea preturilor, influentand puterea de cumparare a unitatii monetare

Cursuri similare:

Pt masurarea si aprecierea fenomenului de inflatie se folosesc diverse criterii si indicatori care pot sa le dea cat mai exact nivelul acestui fenomen. Cel mai des utlizat criteriu pt masurarea procesului inflationist este decalajul absolut sau relativ dintre cererea solvabila nominala si oferta reala de marfuri si servicii.

Putem definii decalajul absolut al inflatiei ca fiind diferenta dintre cererea absoluta nominala si calitatea de bunuri si servicii pe care le pot oferii si pune in circulatie agentii economici. Decalajul relativ reprezinta raportul dintre decalajul absolut si masa ofertei reale de bunuri si servicii.Inflatia este un fenomen negativ care afecteaza toate sferele reproductiei materiale datorita in principal a cresterii spontane a preturilor.

Va fi afectata in primul rand productia prin scaderea considerabila a volumului acestuia, ca urmare a cresterii cheltuielilor necesare reluarii si continuarii procesului de productie determinate de cresterea cheltuielilor pe materiale si pe munca vie. Ca raspuns producatorii vor creste preturile bunurilor si serviciilor pentru asi acoperii cheltuielile fara a fi preocupati insa de cresterea productiei.

Se dezorganizeaza sistemul banesc, se reduce volumul de punerilor la banci, iar acestea vor acorda din ce in ce mai putine credite intrucat nu sunt interesate sa recupereze bani depreciati. In acest fel se vor produce mutatii intre cei 2 protagonisti, creditor si debitor. Debitorul va fi avantajat de imprumut deoarece la scadenta el va restitui creditul in moneda depreciata, in timp ce creditorul va primi aceiasi suma de bani dar cu o putere de cumparare reala mai redusa.

In comert inflatia are efecte dezastruoase oentru comercianti intrucat in urma vanzarii produselor cumparate nu vor abtine banii necesari pentru asi procura aceiasi cantitate de bunuri si servicii. Comerciantii pentru a se pune la adapost pentru cresterea viitoare a preturilor recurg la majorarea adaosurilor comerciale care insa vor avea un efect negativ intrucat produsele se vor vinde mai greu si astfel comerciantii nu obtin banii necesari pentru reimprospatarea stocului de marfa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.