Ce se afla in spatele folosirii excesive a cuvantului "gen"?

Trimis la data: 2022-10-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.51 / 10
Downloads: 0
Autor: adelina.uidila
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui curs:
CUVANTUL "GEN" IN LIMBA ROMANA - multe sensuri in vorbirea directa

Proiectul reprezinta o analiza a folosirii cuvantului "gen" si a constructiilor in care acesta apare.
Functia metalingvistica exprima, de altfel, ce se ascunde in spatele a ceea ce noi rostim. Este des intalnita in ziua de astazi pe retelele de socializare si aproximativ in tot mediul public. De multe ori se folosesc de anumite cuvinte pentru a exprima ceva, ele neavand legatura cu esenta a ceea ce se afla in mintea noastra. Aceasta functie reprezinta modalitatea de a intelege dincolo de cuvinte, de a analiza ceea ce ni se vorbeste.

Tot mai multe persoane se confrunta astazi cu acest cuvant gen, care capata mai multe sensuri in vorbirea directa. In aceasta lucrare propun analiza a ceea ce se afla in spatele lui, ceea ce gandeste vorbitorul in momentul in care il rosteste. Sensul sau de baza ar fi, conform DEX, acela de fel, soi sau tip, insa se foloseste si in alte situatii de comunicare in care tine locul unui alt cuvant sau, de ce nu, a unor semne de punctuatie.

In esenta sa, el este un substantiv comun neutru asa cum poate aparea in exemple precum: El nu este genul tau. Imi place acest gen de haine. In aceste constructii, el isi pastreaza sensul de baza, acela de fel sau tip. Toate aceste structuri s-au schimbat intre timp, iar acest cuvant a capatat alte intrebuintari. Cauza, ca noul mod de folosire s-a popularizat intr-un timp atat de scurt, se datoreaza faptului ca s-a transmis pe cale orala de catre cei mai deschisi la noutate si la a se integra in grupuri, si anume adolscentii. Marea majoritate a celor care folosesc acest cuvant cu alte sensuri este formata din tineri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.