Cecul fara acoperire in cont

Trimis la data: 2010-11-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian Poenaru
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul de afaceri este intre altele influentat si de gradul de asigurarea (securitatii) creditului, de blocajele financiare si in mod deosebit de respectarea dispozitiilor legale referitoare la folosirea instrumentelor de plata.
Astfel sumele refuzate la plata cu CEC, cambie si bilet la ordin ca urmare a incidentelor de plata, au crescut anual de la 397 de miliarde lei in 1997, la 7.437 de miliarde lei in anul 2001 cu toate implicatiile negative induse pe lantul comercial in care aparut fiecare plata neefectuata. In perioada iulie 2001-iulie 2002, incidentele de plata au crescut, ca valoare cu 50 %, fiind cauzate de 14533 de persoane.

Cursuri similare:

Se poate afirma ca reglementarile cu caracter penal in domeniu, datand din anul 1934, sunt insuficiente si depasite atat ca sanctiune preventiva, cat si al nereglementarii faptelor periculoase cauzatoare de prejudicii mari ce se reclama a fi incriminate corespunzator. Este edificator numai daca ne referim la pedeapsa infractiunii prevazute in art.103 din Legea nr.58/1934 republicata in 1995 in care se dispune:

"Oricine cesioneaza o creanta in conditiile prevazute de art.100, stiind ca in momentul cesiunii nu exista, in total sau in parte, creanta cedata, se va pedepsi cu amenda de la 5.000 - 100.000 lei si inchisoare pana la 6 luni, afara de cazul cand fapta constituie un delict sanctionat cu o pedeapsa mai mare, in care caz se va aplica aceasta pedeapsa." Ba mai mult, in cazul girarii cecului desi sunt frecvente cesiunile de creante inexistente, prin care se cauzeaza pagube importante giratarului, nu exista o reglementara penala speciala.

Evident ca unele lacune in reglementarea juridica, duc si la interpretari diferite ale legii, la aparitia unei practici judiciare neunitare, la solutii controversate in doctrina, cu toate consecintele negative atat pentru oamenii de afaceri, pentru justitiabili dar si pentru imaginea justitiei.O prima problema pe care o abordam este legata de asa zisul "cec-garantie"si in special de unele solutii diferite ale instantelor judecatoresti referitor la acesta.

Intr-o opinie, unele instante au dispus achitarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.215 al.1 si 4 din C.p. motivand lipsa intentiei infractionale, deoarece "partea vatamata a avut cunostinta ca la data emiterii cecurilor respective contul nu era aprovizionat, intre inculpat si acesta intervenind o intelegere in sensul ca platile pentru marfa predata se vor face indata dupa vanzarea acesteia ... Existenta infractiunii, asadar, impune sa rezulte cu claritate faptul ca persoana vatamata daca ar fi cunoscut ca cecul ce se emite nu are acoperire, n-ar fi facut prestatia care i-a provocat prejudiciul".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.