Cercetari de marketing international

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 90
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 118
Autor: Mocanu Andra
Dimensiune: 289kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cercetarile de marketing international reprezinta activitatea formala prin care, cu ajutorul unor concepte, metode si tehnici stiintifice de investigare se realizeaza, in mod sistematic, specificarea, masurarea, culegerea, prelucrarea, analiza, interpretarea si comunicarea informatiilor necesare fundamentarii unor decizii ce vizeaza selectarea pietelor externe, alegerea modalitatii de patrundere pe acestea (export direct sau indirect, investitie directa, societati mixte, aliante strategice s.a) sau definirea coordonatelor mixului de marketing utilizat pe o piata straina.

Cursuri similare:

Aria cercetarilor de marketing international include domeniile principale abordate si de marketingul intern, necesitand insa o analiza mai complexa a unora dintre ele. Extinderea activitatii de cercetare dincolo de granitele tarii de origine conduce la confruntarea cu situatii noi, ce solicita o reevaluare a metodelor si tehnicilor de investigare, o crestere a flexibilitatii in realizarea unei cercetari urmare a diferentelor socio-culturale existente la nivelul pietelor externe.

Intreprinderea reprezinta unul dintre primele domenii abordate de cercetarea de marketing, la nivelul acesteia fiind studiate: obiectivele, strategiile si politica sa, atat la nivel de ansamblu, cat si la nivelul functiei de marketing, resursele materiale, financiare si umane ale intreprinderii, capacitatea de mobilizare si adaptare a acestora la obiectivele urmarite, calitatea activitatii de conducere.
Unul dintre domeniile cele mai importante ale cercetarilor de marketing international il reprezinta studierea pietei.

In acest sens, pot fi supuse investigatiei, pe de o parte, aspecte generale ale pietei: capacitatea efectiva si potentiala, structura, aria, conjunctura pietei, iar pe de alta parte fenomene si categorii ale sale, respectiv cererea, oferta, preturile, volumul exporturilor/importurilor s.a. Informatiile necesare definirii capacitatii pietei pot viza: valoarea (volumul) vanzarilor pentru o anumita categorie de produse, valoarea (volumul) vanzarilor pentru un anumit produs, numarul cumparatorilor (utilizatorilor) efectivi ai unui produs, numarul cumparatorilor (utilizatorilor) potentiali.

In abordarea structurii pietei, investigatiile vor urmari stabilirea principalelor variabile de segmentare, identificarea si evaluarea segmentelor de piata, evaluarea dinamicii acestora. Analiza ariei pietei necesita informatii privind repartitia vanzarilor pe tari, pe regiuni in cadrul aceleiasi tari, stabilirea gradului de concentrare al pietei. Cercetarea conjuncturii pietei este unul dintre aspectele cele mai importante in cercetarile de marketing international, urmarindu-se in acest sens evaluarea dinamicii cererii si ofertei unui produs la nivelul unei tari sau la nivel mondial, a raportului dintre ele, a evolutiei preturilor si tarifelor.

Un alt domeniu important al cercetarii de marketing international este mediul extern, cu cele doua componente ale sale: micromediul si macromediul. Printre componentele micromediului, pe care trebuie sa le considere un operator care intentioneaza sa patrunda pe o piata externa, se inscriu urmatoarele: clientii, concurentii, furnizorii de marfuri, prestatorii de servicii, furnizorii de forta de munca, intermediarii, organismele publice.

Informatiile referitoare la clienti vor viza: identificarea principalilor clienti efectivi si potentiali, evaluarea nevoilor si asteptarilor acestora, caracterizarea comportamentului lor de cumparare si utilizare, stabilirea criteriilor avute in vedere de acestia in alegerea unui furnizor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.