Cererea, Oferta si Echilibrul Pietei

Trimis la data: 2010-10-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 4.84 / 10
Downloads: 426
Autor: Lorena Argat
Dimensiune: 8kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Economistii folosesc termenul de elasticitate a cererii pentru a surprinde modificarea cantitatii cerute dintr-un bun ca effect al modificarii pretului acelui bun sau altui factor de influenta,in conditiile in care ceilalti factori raman constanti.Aprecierea elasticitatii cererii in raport cu un factor de influenta se realizeaza cu ajutorul coeficientului de elasticitate.Coeficientul elasticitatii cererii se obtine prin raportarea modificarii relative a cantitatii cerute la modificarea relative a factorului de influenta.

Cursuri similare:

Definitie:Oferta reprezinta cantitatile dintr-un bun sau serviciu pe care vanzatorul poate si este dispus sa le furnizeze pe piata la niveluri diferite de pret,ceteris paribus.Oferta reprezinta relatia intre diferitele preturi posibile ale unui bun si cantitatile ce pot fi vandute din bunul respective.

Pe orice piata,ceteris paribus,exista o relatie de directa proportionalitate intre pret si cantitatea oferita.Daca pretul creste,atunci cantitatea oferita creste si ea,iar daca pretul scade cantitatea oferita se reduce.Aceasta relatie de cauzalitate dintre modificarea pretului unui bun si schimbarea cantitatii oferite se numeste Legea ofertei.

Curba ofertei pietei:Pentru un bun arata cantitatile diferite din acel bun pe care vanzatorii in ansamblul lor pot si sunt dispusi sa le vanda pe piata la niveluri diferite de pret. Deoarece oferta pietei rezulta din agregarea ofertelor individuale,in conditiile unui comportament relative asemanator al vanzatorilor,si-n acest caz cantitatea oferita este functie crescatoare de pretul sau.


Elasticitatea ofertei:Masoara variatia cantitatii oferite consecutive modificarii unui factor de influenta,in conditiile in care ceilalti factori raman constant.Aprecierea elasticitatii ofertei in raport cu un factor de influenta se realizeaza cu ajutorul coeficientului de elasticitate.

Coeficientul elasticitatii ofertei se obtine prin raportul modificarii relative a cantitatii cerute la moficarea relative a factorului de influenta.

Tipuri de oferta:
- Oferta inelastica;
- Oferta cu elasticitate unitara;
- Oferta elastica;
- Oferta perfect inelastica;
- Oferta perfect elastica.

Echilibrul pietei si efectele modificarilor cererii si ofertei:
Definitie:Piata reprezinta confruntarea dintre cerere si oferta.La intersectia cererii si ofertei se formeaza pretul si cantitatea de echilibru,la acest pret cantitatea tranzitionala e maxima pentru comparative cu orice alta cantitate tranzactionala la alt pret decat cel de echilibru.

Piata concurentiala:Presupune existent unui numar mare de cumparatori si vanzatori,nici unul dintre acestia neputand exercita vreun control asupra pretului pietei.O asemenea ipoteza exclude si posibilitatea practicarii discriminarii de catre un vanzator.
Cresterea cererii:

Cresterea cererii depinde de cresterea veniturilor consumatorilor,pentru bunurile normale un asemenea factor determina cresterea cererii.In concluzie orice modificare a factorilor ce influenteaza cererea determina un nou echilibru al pietei,daca cererea creste,pretul si cantitatea de echilibru cresc.Reducerea cererii determina scaderea pretului si cantitatii de echilibru.

Cresterea ofertei:
Cresterea ofertei depinde de mai multi factori cum ar fi,introducerea unor noi tehnologii sau reducerea preturilor fac ca oferta unui bun sa creasca,Modificarea ofertei determina modificarea pretului cantitatii de echilibru,daca oferta creste pretul de echilibru se reduce iar cantitatea de echilibru scade.In schimb,daca oferta scade,pretul creste iar cantitatea de echilibru se reduce.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.