Cetatenia romana

Trimis la data: 2010-01-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea Istrate
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Populatia, fiind unul dintre elementele constitutive ale statului, analiza raporturilor existente intre stat si aceasta apare justificata. Populatia unui stat se prezinta ca o entitate eteroclita sub aspectul specificului raporturilor politice si juridice pe care le are fiecare membru al populatiei cu statul pe teritoriul caruia traieste populatia respectiva. Populatia unui stat este formata din cetatenii acestuia, la care se adauga strainii si, dupa caz, apatrizii.

Cursuri similare:

Elementele organice al natiunii reflectate in constiinta nationala - limba comuna, traditiile, cultura comuna, religia, specificul vietii sociale, economice si politice formeaza fondul conceptual si operational al ideologiei nationale.Pe langa ideologia nationala se formeaza, indiferent de raportul dintre natiune si minoritatile nationale, o ideologie a acestora, care va incorpora si valorifica sistemul lor axiologic (limba materna, folclor si traditii artistice specifice, cultura).

Este o cerinta fundamentala a democratiei constitutionale, a statului de drept, ca statul sa se manifeste - in cadrul raporturilor de cetatenie - in acelasi fel fata de toti cetatenii sai, fara nici o discriminare, fara a acorda unora privilegii in dezavantajul altora.
Legatura interna dintre stat si intreaga populatie care vietuieste pe teritoriul sau - indiferent de nationalitate - sta la baza drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, dar si la baza indatoririlor lor fata de stat si poarta numele de cetatenie.

Ca institutie juridica, cetatenia este ansamblul de norme juridice care reglementeaza modul de dobandire sau de pierdere a calitatii de cetatean, adica raporturile sociale de cetatenie. Cat priveste aprecierea cetateniei ca o conditie juridica sau statut al individului exprimata prin drepturi si indatoririle sale individuale, aceasta izvoraste din drepturile subiective garantate de stat prin Constitutie, propriilor cetateni si nu ca statut al unor indivizi.Statutul juridic al individului este garantat atat de drepturile subiective recunoscute si garantate de Constitutie, cat si de calitatea sa de cetatean al unui stat, in virtutea caruia el dobandeste drepturile respective si isi asuma anumite indatoriri.

Cetatenia acorda dreptul unei persoane fizice, membru al populatiei care locuieste intr-un anumit stat, sa se manifeste politic, adica sa voteze si sa fie ales in organe reprezentative ale puterii sau ale administratiei publice, sau sa ocupe inalte functii si demnitati publice in aparatul de guvernamant.

Cetatenia este definita ca fiind, apartenenta politica si juridica a unei persoane la un anumit stat.

Apartenenta unei persoane la un anumit stat nu exprima o legatura unilaterala, ci una reciproca intre cele doua entitati. Nu numai cetateanul este legat de stat, ci si statul este legat de cetatean.
Apartenenta nu exprima un simplu raport de subordonare a cetateanului fata de stat sau, cu alte cuvinte, un raport de dominatie exercitat de stat asupra unei persoane. Acest raport exista, indiferent de calitatea persoanei care locuieste intr-un anumit stat si asupra careia se exercita prerogativele de comanda.

Cetatenia romana exprima legatura principala si statornica intre statul roman si o persoana fizica, in baza careia aceasta participa la diferite proceduri legale prin care se exprima vointa suverana a poporului si beneficiaza de drepturile si libertatile fundamentale pe care i le garanteaza statul, care, in acelasi timp, ii impune anumite indatoriri fundamentale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.