Cheltuielile de protectie sociala

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_O
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cheltuielile publice sunt instrumente financiare importante ale trecerii la economia de piata, ale dezvoltarii economiei nationale, de infaptuire actiunilor social-culturale, de aparare nationala si a ordinii de drept, de realizare a politicii de colaborare si cooperare cu toate tarile, de promovare a politicii de pace si colaborare internationala.
Cheltuielile publice indeplinesc un rol diferit de la o etapa la in functie de obiectivele politicii economico-sociale a statului in etapa respectiva.Rolul diferitelor categorii de cheltuieli publice rezulta din felul si din continutul lor economic si social, din ponderea pe care acestea o ocupa in sistemul cheltuielilor, din influenta pe care o exercita asupra dezvoltarii economico-sociale.
In conditiile tranzitiei la economia de piata, cheltuielile social-culturale ocupa locul pricipal in cadrul cheltuielilor bugetare. Ele au ca scop dezvoltarea aptitudinilor fizice si intelectuale ale oamenilor, asigurarea materiala a cetatenilor inapti de munca, formarea profesionala si moral spirituala a noilor generatii. Semnificative sunt cheltuielie pentru securitate sociala, care sunt strans legate de indeplinirea prerogativelor sociale ale statului.

Aceste cheltuieli au un rol important in recalificarea profesionale si satisfacerea nevoilor persoanelor defavorizate, oferindu-le in acelasi timp refacerea fortei de munca, prelungirea duratei vietii active si a vietii, in general, prin trimiteri la odihna, la tratament balnear, protectia sociala. Cheltuielile cu securitate sociala, alaturi de celelalte categorii din cadrul cheltuielilor socio-culturale, au un rol important in realizarea consumului social.Cresterea cheltuielilor pentru securitate sociala este determinata de insasi dezvoltarea economiei nationale. La randul lor, cheltuielile pentru securitate sociala influenteaza si conditioneaza realizarea actiunilor economice si a celorlalte obiective ale dezvoltarii tarii.

Pe masura cresterii produsului national brut, cresc si cheltuielile pentru actiuni sociale.Cheltuielile sociale sunt de fapt servicii sociale care contribuie la crearea de produs national, avand prin aceasta un caracter productiv si un aport important la dezvoltarea economico-sociala a tarii.Cheltuielile publice concretizeaza cea de-a doua faza a functiei de repartitie a finantelor publice, aceea a repartizarii resurselor financiare publice pe diverse destinatii.

Utilizarea propriu-zisa a acestor resurse pentru infaptuirea obiectivelor cuprinse in programele guvernamentale privind activitatea sociala, economica si de alta natura, desfasurata pentru realizarea acestora se reflecta in cheltuielile publice. Prin cheltuieli publice, statul acopera necesitatile publice de bunuri si servicii considerate prioritare in fiecare perioada. Cheltuielile publice se finalizeaza in plati efectuate de stat din resurse mobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului: servicii publice generale, actiuni socio-culturale, intretinerea armatei si a intregii activitati desfasurate in domeniul militar, ordinea publica interna, securitate sociala, actiuni economice etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.