Ciclul de viata si crearea noilor produse

Trimis la data: 2009-01-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian Muru
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ciclul de viata al produsului este o notiune extrem de importanta, care ofera lamuriri privind dinamica concurentiala a produsului. El este un instrument important pentru analiza si planificarea activitatii de marketing intrucat evidentiaza evolutia tendintelor privind volumul vanzarilor si rentabilitatea unui produs, pe parcursul diferitelor etape pe care acesta le parcurge pe piata.
Prin urmare, ciclul de viata al produsului reprezinta un concept ce caracterizeaza vanzarile si profiturile produsului, consumatorii, competitia si actiunile specifice de marketing intreprinse de firma, de la introducerea acestuia si pana la retragerea sa de pe piata.

Cursuri similare:

Majoritatea produselor au o durata de viata limitata, ciclul lor de viata fiind constitut din etape bine determinate. Se pot distinge patru etape pe care produsul le parcurge in timpul existentei sale, si anume: lansarea, cresterea, maturitatea si declinul.
Pe masura parcurgerii acestor etape (fig. nr. 1.), strategiile referitoare la promovare, distributie, pret, concurenta trebuie periodic evaluate si modificate in functie de necesitati.
Durata celor patru etape si forma curbelor variaza in functie de particularitatile fiecarui produs sau marci.

Printre factorii care influenteaza durata etapelor ciclului de viata al produsului, se inscriu:
Etapa de lansare a produsului incepe in momentul in care produsul este introdus pe piata, cand vanzarile sunt scazute iar profiturile neglijabile. Principalul obiectiv al intreprinderii este reprezentat de informarea consumatorilor in legatura cu aparitia noului produs pentru ca acesta sa dobandeasca un loc pe piata. Intreprinderea urmareste ca atat cumparatorul, cat si distribuitorul sa cunoasca produsul si avantajele sale.

Urmatorul pas pe care trebuie sa il realizeze intreprinderea se refera la atenuarea reticentei pe care o manifesta consumatorul inainte de a accepta noul produs. Un element cheie in acest sens, il constituie formarea unui lant de distributie adecvat, prin sustinerea si incurajarea pietelor de desfacere.Costurile de cercetare si dezvoltare, ca si cele de lansare, vor fi acoperite din venitul rezultat in urma practicarii unor preturi de lansare mari. Totusi, exista si situatii in care este preferata practicarea unor preturi joase sau "de penetrare" (promotionale) in faza de lansare, in cazul in care conducerea intreprinderii considera ca este necesar ca volumul vanzarilor sa creasca foarte rapid.

Adoptarea acestei strategii are la baza doua motive principale si anume: apropiata lansare a unor noi produse concurente similare sau presiunile pe care le exercita intermediarii.
Datorita dificultatilor cu care se confrunta intreprinderile in faza de lansare - doar o parte dintre acestea dispun de resursele, capacitatea tehnologica si informatiile referitoare la piata necesare pentru a lansa cu succes noul produs - multe produse noi pot esua, nereusind sa depaseasca aceasta etapa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.