Cinematica mecanismului biela manivela

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 2
Autor: Dorin Sava
Dimensiune: 207kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cinematica mecanismului biela manivela se studiaza in urmatoarele ipoteze simplificatoare:
1 motorul functioneaza in regim stabilizat, cand turatia motorului este ivariabila in timp;
2 viteza unghiulara a arborelui cotit este constanta.

Cursuri similare:

Mecanismul biela manivela este axat cand axa cilindrului intalneste axa de rotatie a arborelui cotit (axa arborelui cotit este normala la un plan care contine axa cilindrului, deci este normala la un plan care contine axa cilindrului si este normala la planul figurii 1.1.a, in punctulO). Mecanismul biela manivela se numeste dezaxat cand axa cilindrului este deplasata fata de axa de rotatie a arborelui cotit cu distanta e,numita excentricitate(fig.1.1.b).

Mecanismul biela-manivela se numeste normal cand biela este articulate direct pe manetonul arborelui cotit(fig.1.1,a si b); mecanismul biela -manivela se numeste cu bieleta cand cuprinde un mecanism motor normal si un mecanism motor cu bieleta care lucreaza indirect asupra manetonului prin intermediul bielei (fig. 1.2). La motoarele policilindrice studiul cinematic si dinamic este simplificat de identitatea tuturor cilindrilor dintr-o linie, determinate de simplificarea fabricatiei. La motoarele de autovehicul se utilizeaza mecanismul motor axat.

In figura 1.3, notatiile au armatoarele semnificatii: b = lungimea bielei; r - raza manivelei sau distanta de la axa manetonului la axa de rotatie a arborelui cotit; S - cursa de articulatie dintre biela si piston; M - centru de articulatie dintre biela si axa cilindrului numit si oblicitatea bielei;
- unghiul RA; Pi si Pe - pozitile extreme ale centrului P la punctele moarte.

Pentru studiul dinamic este util sa se exprime deplasarea pistonului intr-o forma mai simpla. Observand ca deplasarea pistonului este o functie periodica de perioada 2π, functia s se poate dezvolta in serie Fourier.

Coeficientii a0, a2, a4 care sunt prezentati in tabela de mai sus sunt componente trigonometrice care apartin functiei S si se numesc armonice.
Pentru a putea preciza fortele de inertie care solicita organele mecanismului motor este suficient sa tinem seama de primele doua armonici.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.