Cinetica proceselor de biosinteza

Trimis la data: 2010-01-28 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Georgi Tudorel Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procesul de crestere a microorganismelor se desfasoara prin sinteza specifica echilibrata a constituentilor celulari, pornind de la substante nutritive simple aflate in mediul de cultura [Gh. Zarnea].
Procesul de crestere a microorganismelor este controlat genetic. Pe de alta parte, acesta depinde in evolutia sa si de natura si concentratia substantelor nutritive in mediu, precum si de asigurarea cu energia necesara reactiilor de sinteza.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Cresterea bacteriilor se realizeaza prin depunerea uni- sau tridimensionala de substanta noua, ceea ce determina marirea celulei bacteriene in sensul uneia dintre dimensiunile ei sau in sensul celor trei dimensiuni. Marirea volumului celular se face atat prin sinteza de substanta organica cat si prin marirea continutului in apa. Cresterea microorganismelor nu are loc indefinit, ci se intrerupe la un moment dat, cand se produce diviziunea celulara.

Activitatea normala a microorganismelor este conditionata de existenta unui anumit raport intre volumul celulei si suprafata ei, prin care se face absorbtia substantei nutritive si eliminarea catabolitilor. in cursul cresterii celulei, raportul suprafata/volum se modifica datorita faptului ca, in timp ce suprafata creste cu o relatie patratica, volumul ei se modifica cu o relatie cubica, ceea ce determina o diminuare relativa a suprafetei celulare, fapt ce ingreuneaza schimbul de substante si, atunci cand disproportia dintre suprafata si volum atinge un anumit punct critic, se produce diviziunea celulara.

in cadrul proceselor biotehnologice, studiul cresterii si multiplicarii microAZorganismelor producatoare are o importanta deosebita pentru eficienta tehnologiilor industriale. Spre deosebire de organismele pluricelulare, la care multiplicarea celulelor duce la marirea taliei individuale, la toate celelalte organisme unicelulare, ea are ca rezultat cresterea numarului de indivizi. Viteza de multiplicare a bacteriilor este exceptional de mare.

Durata unei generatii - interval de timp dintre doua diviziuni succesive - este tipica pentru fiecare specie, dar poate varia la aceeasi specie in functie de conditiile de mediu, fiind, in general, cuprinsa intre 20 si 30 de minute.
Procesul multiplicarii populatiilor bacteriene este bine cunoscut. Acesta cuprinde mai multe faze (fig. 1), care sunt descrise in continuare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.