Circuite de adaptare

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_G
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Circuitele de adaptare sunt diporti care transforma o impedanta intr-o alta impedanta . Transformarea este ceruta in general de realizarea conditiei de adaptare sau de transfer maxim de putere. Astfel, daca o sursa de semnal armonic cu impedanta interna debiteaza pe o impedanta de sarcina , puterea cedata de sursa sarcinii va fi maxima daca este indeplinita conditia complexa de adaptare rezultata din teorema transferului maxim de putere. Aceasta conditie se scrie sub urmatoarea forma:
Conditia complexa de adaptare nu este intotdeauna indeplinita; sursele de semnal se construiesc de obicei cu impedante interne standardizate, in timp ce impedantele de sarcina sunt determinate de conditiile concrete de lucru. Rezulta de aici necesitatea intercalarii intre sursa si sarcina a unui circuit de adaptare, care trebuie sa transforme impedanta de sarcina intr-o impedanta impusa, care satisface conditia de adaptare complexa:

Pentru ca in diportul de adaptare sa nu aiba loc pierderi mari de putere este necesar ca in structura lor sa existe doar elemente reactive.Deoarece impedanta de sarcina este in general o marime complexa, circuitul de adaptare va trebui sa contina cel putin doua elemente reactive pentru a realiza transformarea impedantei in impedanta . Cele mai simple circuite de adaptare sunt cele in sau L. Daca circuitul de adaptare trebuie sa realizeze si alte conditii suplimentare, cum ar fi de exemplu suprimarea unei armonici sau asigurarea unei anumite caracteristici de selectivitate, atunci numarul de elemente din structura va fi mai mare decat doi.

Dimensionarea circuitului de adaptare consta in determinarea reactantelor si , atunci cand se cunosc impedantele si care intervin in operatia de transformare. In acest scop se exprima impedanta in functie de elementele circuitului de adaptare si de impedanta . Relatia care se obtine este complexa. Prin identificarea separata a partilor reale si imaginare se obtine un sistem de doua ecuatii reale ale carei solutii sunt reactantele si . De obicei impedantele si sunt de forma.

Analizand toate solutiile posibile se ajunge la concluzia ca se pot obtine 8 scheme concrete, cate 4 pentru fiecare forma a circuitului de adaptare in . Este posibil ca pentru o transformare impusa unele dintre cele 8 scheme sa nu fie realizabile fizic (de exemplu in cazul cand solutiile si rezulta imaginare). Exista insa cel putin o schema concreta din cele 8, care este fizic realizabila.Circuitele selective derivatie cu priza capacitiva sau inductiva pot fi privite ca circuite de adaptare in , in care reactantele si sunt de acelasi tip. Priza poate sa fie orientata fie spre impedanta , fie spre impedanta .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.