Circuite de telecomunicatii

Trimis la data: 2010-05-26 Materia: Electotehnica Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ionela_G Dimensiune: 2808kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
poate fi modulat in amplitudine (A), in frecventa ( ) sau in faza permitand astfel transmiterea unei informatii (semmnalul modulator) pe suportul unei purtatoare de frecventa convenabila.
In cele ce urmeaza vom considera numai semnale modulate in amplitudine. Acestea sunt de forma
(5.2)
unde E'(t) este amplitudinea modulata (variaza in timp in ritmul semnalului modulator), iar este frecventa purtatoarei. Amplitudinea E'(t) poate fi scrisa

Modularea in amplitudine este reprezentata schematic in figura 5.2, a. De regula avem ,deci spectrul semnalului modulat (figura 5.2, b) se plaseaza la frecvente inalte, ceea ce asigura o transmisie convenabila.
Presupunem acum ca f(t) este periodic nesinusoidal, iar frecventa maxima care trebuie retinuta din spectrul sau este . Fiecare componenta a oscilatiei modulatoare de joasa frecventa va da nastere la doua componente laterale, de-o parte si de alta a purtatoarei, in spectrul semnalului modulat.

Banda de frecventa pe care o ocupa semnalul modulat va fi sau unde
Puterea medie dezvoltata de semnalul (5.7) la bornele unei rezistente este Fig. 5.2.
atingand abia 50% din puterea pe purtatoare pentru cazul cel mai favorabil, m=1. Emisia purtatoarei poate ii privita ca o risipa de putere. Exista insa sisteme de modulatie cu purtatoare suprimata (PS), semnalul modulat fiind de forma(5.9)
In cazul , spectrul are forma din figura 5.3, a. Deoarece "anvelopa" semnalului (5.9) devine negativa, la receptie apar exact aceleasi probleme ca in cazul oscilatiei supramodulate din figura 5.1, b.

Remarcam in sfarsit ca informatia este continuta de fapt numai intr-o banda laterala de o singura parte a purtatoarei. Ca urmare, se pot concepe sisteme de transmisie cu banda laterala unica (BLU). Pentru o modulatie (figura 5.3, b)
Principiul multiplicarii analogice a doua semnale si , este ilustrat de figura 5.4. Se folosesc: un sumator si un circuit de diferentiere pentru a obtine , doua dispozitive cu caracteristica de transfer parabolica pentru a efectua ridicari la patrat, din nou un circuit de diferentiere. Rezulta
(5.11)

deci u5 ~ u1u2, se pot multiplica doua semnale oarecare si in particular se pot obtine semnale de forma (5.2) sau (5.9).
Principala dificultate consta in utilizarea a doua dispozitive cu caracteAZristici parabolice, identice. De regula dispunem numai de dispozitive cu o caracte-ristica de transfer semiparabolica definita de pentru , pentru uin < 0. (5.12) Daca utilizam astfel de dispozitive in scheme din figura 5.4 trebuie sa impunem conditiile

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.