Circuitul financiar

Trimis la data: 2010-05-31
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 78
Autor: Amalia Nitea
Dimensiune: 37kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Descrierea circuitului financiar. Deciziile financiare care caracterizeaza domeniul finantelor intreprinderii pot fi repartizate sub forma unui circuit financiar.Diferitele fluxuri de lichiditati. Circuitul permite sa se puna in evidenta fluxurile de lichiditati care rezulta din diferitele decizii financiare. Intr-o prima faza, agentii economici care dispun de lichiditati acorda intreprinderii fondurile necesare realizarii operatiunilor de investitii. Apare o confruntare intre cererea de lichiditati a intreprinderii si oferta de lichiditati a detinatorilor de capitaluri. Intreprinderea emite titluri (active financiare), care sunt fie titluri de proprietate (actiuni) fie titluri de creanta.

Cursuri similare:

Operatiunile de colectare a capitalurilor constituie operatiuni de finantare, finantarea fiind in acest caz de origine externa. In a doua faza, conducatorii intreprinderii decid alocarea fondurilor colectate, achizitionand active. Activele achizitionate pot fi, fie active industriale sau comerciale, fie active financiare emise de alte intreprinderi sau de institutii financiare. Intreprinderea poate ulterior sa cedeze aceste diferite active si primeste un flux de lichiditati. Acesta este un flux de dezinvestire.

Investitia in active industriale si comerciale este efectuata in vederea realizarii de fluxuri de lichiditati provenind din operatiile de exploatare care implica achizitia sau crearea de active de exploatare. Aceste active sunt finantate partial prin creditul obtinut de la furnizori. Fluxurile de lichiditati din exploatare sunt utilizate, fie pt renumerarea (sub forma de dobanda) si rambursarea creditelor financiare, fie pt plata dividendelor catre actionari, fie reinvestite in intreprindere.

Deciziile financiare si participantii le derularea operatiunilor financiare. Deciziile financiare luate de conducatorii intreprinderii sunt clasate in 2 categorii: decizii de investire, care primesc constituirea si gestionarea portofoliului de active; decizii de finantare care determina structura de finantare. Patru categorii de agenti intervin in aceste decizii: actionarii, conducatorii, creditorii si statul.

2. Deciziile de investire si de finantare.
Deciziile de investire si de dezinvestire.Deciziile de investire. Orice decizie de plata, care conduce la achizitia unui activ, in vederea obtinerii de fluxuri de lichiditati ulterioare si care are ca scop cresterea bogatiei proprietarilor intreprinderii, constituie o investitie. Cresterea de valoare semnifica faptul ca investitia este rentabila. Pt a avea creare de valoare este necesar ca rentabilitatea investitiei sa fie superioara costului resurselor din care se finanteaza.

Structura portofoliului de active care rezulta din deciziile de investitii cuprinde doua componente: (1) o componenta principala, activele imobilizate sau activele fixe, care include imobilizarile necorporale, corporale si financiare. Aceste active sunt asociate operatiilor de investitii si sunt detinute, cel mai adesea, pe o perioada relativ lunga. (2) o componenta accesorie, activele circulante constituind active necesare operatiilor de exploatare.

Activ economic = Active imobilizate + Activ net de exploatare.
Dezinvestirea. Logica in determinarea deciziei de dezinvestire este identica cu cea a deciziei de investire. Obiectivul este cresterea bogatiei proprietarilor intreprinderii. Este dezinvestire daca lichiditatile degajate de vanzarea unor active primesc o utilizare mai rentabila, fie prin reinvestirea lor in intreprindere, fie prin restituirea lor aportorilor de capital.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.