Circumstantele agravante comune ale infractiunilor savarsite prin sustragere

Trimis la data: 2015-02-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andrianafurtuna
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Circumstanta agravanta analizata functioneaza in urmatoarele 3 ipoteze :
- Sustragerea savarsita in co-autorat, inclusive co-autorat cu repartizarea rolurilor
- Sustragerea savarsita de catre o persoana care are semnele subiectului infractiunii, in comun cu o alta persoana, care nu poseda aceste semne
- Sustragerea de catre o persoana semnele subiectului infractiunii, prin intermediul unei alte persoane care nu poseda aceste semne

Cursuri similare:

In cel de-al doilea caz, care se atesta de exemplu in cazul infractiunilor complexe, latura obiectiva a sustragerii este divizata de catre co-autori in cateva etape. De exemplu in cazul infractiunii prevazute la lit.e, alin.2, art.187 din CP, la prima etapa, unul din co-autori aplica violenta nepericuloasa pentru viata au sanatate, ori ameninta victima cu o asemenea violenta. Dupa aceasta, la urmatoarea etapa, cel de-al doilea co-autor savarseste sustragerea deschisa.
Notiunea de A©doua sau mai multe persoane A>> presupune pluritatea de faptuitori.

Acesti faptuitori trebuie sa aiba calitatea de autori mijlociti sau de autori nemijlociti a infractiunii. Un singur autor, alaturi de o persoana, avand calitatea de organizator, instigator sau complice, nu poate forma continutul notiunii de A© doua sau mai multe persoane A>>.
De exemplu, savarsirea patrunderii pe calea inselaciunii presupune ca in scopul savarsirii furtului, jafului sau talhariei, faptuitorul se deghizeazain lucrator al serviciului comunal, politist, lucrator medical, recenzor etc.

Cat priveste cea de-a doua conditie, in toate cazurile, patrunderea trebuie sa fie ilegala. Aceasta inseamna ca faptuitorul nu poseda dreptul de aparitie, in genere sau in anumite momente, in incaperea, in alt loc pentru depozitare sau in locuinta respectiva.
Ramanerea ilegala nu se deosebeste principial de intrarea ilegala.
Legiuitorul a inteles sa agraveze raspunderea penala nu pentru sustragerea din incapere, din alt loc pentru depozitare sau din locuinta, dar pentru sustragerea savarsita prin patrundere in aceste locuri.

Drept urmare, pentru retinerea circumstantei agravante analizate, este necesar ca scopul de sustragere sa apara la faptuitor pana la patrunderea in incapere, in alt loc pentru depozitare sau in locuinta. In concluzie, daca faptuitorul a intrat in aceste locuri, urmarind scopuri legitime, iar scopul de a sustrage a aparut ulterior, in cele savarsite va lipsi circumstanta agravanta analizata.

Prin incapere se intelege un edificiu permanent sau provizoriu, fix sau ambulant, aflat in proprietate publica sau privata, care este destinat dislocarii atat a persoanelor care isi indeplinesc obligatiile profesionale in acele locuri, cat si a bunurilor necesare activitatii intreprinderilor, institutiilor sau organizatiilor, care-si au sediul in acele locuri. Se considera incaperi, magazinele, depozitele, garajele, beciurile etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.