Citofiziologia

Trimis la data: 2013-03-07
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ancam16
Dimensiune: 3206kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fiziologia celulara sau citofiziologia studiaza totalitatea proceselor vitale care au loc in interiorul celulei, rolul constituentilor celulari si citoplasmatici, precum si functionalitatea acestora.Celula este unitatea biologica, structurala si functionala care intra in componenta tuturor organismelor vii. Este un sistem biologic deschis care realizeaza schimburi permanente de materie, energie si informatie cu mediul de viata, transformand substantele asimilate si energia in procesul de metabolism.

Cursuri similare:

- toate celulele vegetale au proprietati fundamentale comune, care au fost dezvoltate si pastrate de-a lungul evolutiei (folosesc aceleasi mecanisme pentru realizarea metabolismului energetic si utilizeaza ADN - ul ca material genetic)
- pe de alta parte, celulele vegetale actuale au evoluat diferentiat, cu scopul de a servi cat mai bine functiei pe care o au de indeplinit in cadrul tesuturilor, organelor sau organismului

Celula poseda toate insusirile unui organism viu (teoria totipotentialitatii,Haberlandt, 1902) ."Orice celula, haploida sau diploida, contine intreaga informatie ereditara capabila sa genereze in descendenta tipul caracteristic speciei" .

Forma si marimea celulelor este foarte diferita, fiind controlate genetic, ca rezultat al interactiunii cu conditiile specifice mediului in cursul ontogenezei.celula este unitatea structurala si functionala a majoritatii organismelor vii. Dimensiunile celulelor variaza mult, dar cele mai multe sunt microscopice, invizibile cu ochiul liber (cu un diametru cuprins in medie intre 5 si 100 μm la plante si animale, iar multe celule bacteriene au doar 1 pana la 2 μm lungime). Limitele dimensionale minime ale celulelor sunt situate la 300 nm diametru si volum de 10-14 mL, in cazul celulelor bacteriene de tip micoplasme.

Eubacteriile populeaza solurile, apele de suprafata si tesuturile unor organisme vii sau moarte, dintre aceste cea mai raspandita, cunoscuta si studiata fiind Escherichia coli .
1. Metabolismul reprezinta totalitatea schimburilor de substanta si energie dintre organismul viu si mediul lui de viata, precum si transformarile intermediare din celula vie. Metabolismul reprezinta functia esentiala a vietii si cuprinde doua laturi: anabolismul (asimilatia), care consta in absorbtia de substanta, energie si sinteza substantelor organice; catabolismul (dezasimilatia) - consta in biodegradarea substantelor organice, cu producere de energie.

In timpul cresterii, in primele faze de vegetatie, predomina anabolismul, adica acumularea substantelor organice in plante. La maturitatea fiziologica, cele doua laturi ale metabolismului se echilibreaza, iar spre sfarsitul fazei de vegetatie, predomina catabolismul. Metabolismul este influentat de factori externi si anume: lumina, temperatura, umiditatea, sarurile minerale, CO2, etc. si de factori interni - actiunea vitaminelor, hormonilor, enzimelor.
2. Cresterea consta in marirea stabila si ireversibila a greutatii si volumului tesuturilor si organelor plantei, pe baza inmultirii celulelor si a procesului de anabolism.

3. Dezvoltarea consta in aparitia organelor de reproducere, fiind reprezentata de inflorirea plantelor si se continua cu fructificarea. In aceasta perioada de vegetatie, exista un echilibru intre anabolism si catabolism.
4. Imbatranirea (senescenta) si moartea. Imbatranirea consta in diminuarea activitatii fiziologice, cu predominarea catabolismului. Moartea se manifesta prin incetarea completa si ireversibila a activitatii fiziologice.

5. Sensibilitatea si excitabilitatea reprezinta proprietatea materiei vii celulare de a percepe si a reactiona la unii excitanti interni sau externi.
6. Miscarea este proprietatea protoplasmei de a se deplasa sub forma unor curenti citoplasmatici, in interiorul celulei.
7. Adaptarea constituie totalitatea unor modificari metabolice efectuate in corelatie cu factorii de mediu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.