Citologie vegetala si diviziunea celulara

Trimis la data: 2017-08-25
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.49 / 10
Downloads: 0
Autor: ionut96
Dimensiune: 957kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectivele unitatii de invatare nr. 1
Citologie: definitie, clasificare
Componentele celulei vegetale eucariote
Diviziunea celulara
Meioza
1.1. OBIECTIVELE UNITATII DE INVATARE NR. 1


Prin studierea acestei unitati de invatare vei fi in masura sa:
Definesti celula;
Cunosti componentele celulei vegetale eucariote;
Cunosti organitele celulare si rolul lor;
Cunosti particularitatile diviziunii celulare si sa interpretezi diferentele intre mitoza si meioza.

1.2. CITOLOGIE: DEFINITIE, CLASIFICARE

Citologia vegetala se ocupa cu studiul structurii si ultrastructurii celulei la plante si a organitelor sale.

Celula reprezinta unitatea morfologica, structurala si functionala de baza a plantelor. Ea a fost vazuta pentru prima data la microscop de catre fizicianul englez Robert Hooke, in anul 1665, cand a analizat o sectiune subtire printr-un dop de pluta, in care a observat numeroase camarute pe care le-a denumit celule (Grintescu I., 1985). Aceste celule erau moarte, pline cu aer si prezentau numai perete celular. Pe masura ce s-a perfectionat microscopul, s-au descoperit treptat noi constituenti celulari.

Forma celulelor este foarte variata, datorita functiilor pe care o indeplinesc, a originii si a pozitiei pe care o ocupa in planta. La plantele unicelulare (inferioare), celulele pot fi: sferice, ovoidale, cilindrice, fusiforme, spiralate s.a. La plantele pluricelulare, celulele pot fi: poliedrice, sferice, reniforme, fusiforme, stelate, halteriforme s.a.

Marimea celulelor variaza foarte mult, in functie de grupul de plante, de exemplu la bacterii si alge albastre intre 0,2-2,5 μm. La dicotiledonate, celulele au marimi cuprinse intre 30-50 μm, iar la monocotiledonate intre 50-100 μm. Se intalnesc si celule mai mari, care se vad cu ochiul liber, de exemplu fibrele de canepa au 4-5 mm; celulele fructului de lamai si portocal au cca. 2 cm lungime; perii unicelulari de pe semintele de bumbac au 3-6 cm lungime, iar la unele euforbiacee, celulele sunt gigantice, ating cativa metri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.