Clasa cernisoluri

Trimis la data: 2010-09-14
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 5
Autor: Nita Magda
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In aceasta clasa sunt cuprinse soluri care au ca orizont diagnostic un orizont A molic (Am) sau A forestalic- numai la subtipuri cernoziomuri maronice si kastanoziomuri maronice- urmate de orizonturi intermediare AC, AR, Bv sau Bt. Orizonturile intermediare au o grosime minima de 10-15 cm si culori inchise cu valori si crome mai mici de 3,5 la material in stare umeda cel putin in partea superioara a orizonturilor si cel putin pe fetele elementelor structurale.

Cursuri similare:

Kastanoziomurile sunt cunoscute si sub denumirea de soluri brune deschise de stepa uscata sau de soluri balane. Ele se definesc printr-un orizont A molic (Am) de culoare bruna cu crome mai mari decat 2 la material in stare umeda urmat de un orizont de tranzitie AC de culoare bruna mai deschisa cu crome mai mici de 3,5 cel putin in partea superioara la material in stare umeda si un orizont de acumulare a carbonatilor alcalino-pamantosi notat cu Cca situat in primii 100 cm.

Raspandire si conditii naturale de formare- In Romania kastanoziomurile ocupa o suprafata de 105 000 ha si sunt raspandite cu precadere in Dobrogea, in Delta si extremitatea estica a Baraganului.Clima zonelor in care s-au format kastanoziomurile este caracteristica stepei uscate, cu temperaturi medii anuale cuprinse intre 10,7-11,3AsC, precipitatii de 330-420 mm anual, indice de ariditate de 17-21 si valori ale evapotranspiratiei potentiale mai mari de 700 mm.

Bilantul hidroclimatic este foarte deficitar. Vegetatia ierboasa spontana slab dezvoltata si discontinua este caracteristica stepelor uscate care fac tranzitia spre zona semidesertica. Ea se compune din specii mezoxerofite si xerofite cum ar fi: Medicago minima, Stipa cappilata, Poa bulbosa, Agropyron cristatum, Artemisia austriaca. Aceasta vegetatie naturala este inlocuita in cea mai mare parte cu vegetatie cultivata sau este degradata prin suprapasunat. Conditiile climatice din zona kastanoziomurilor constituie factor limitativ pt. vegetatia forestiera.

Aceasta poate fi intalnita numai in unele depresiuni si vai cu soluri umede si pe terenuri cu expozitii umbrite.Relieful este plan (terase, culmi) sau usor inclinat cu expozitie insorita, altitudini mai mici de 150 m, dar cu mare predispozitie pt. eroziune hidrica din cauza continutului mare de praf al materialului parental.Materialul parental -loessul sau depozite loessoide- are porozitate buna si contine carbonat de Ca 10-15 %.Procese pedogenetice- Continutul scazut de humus (cca. 2%) format prin humificarea cu intreruperi a materiei organice (vara datorita secetei, iarna datorita gerurilor) explica culoarea bruna deschisa a orizontului Am.

Ariditatea climatuli determina o slaba levigare a sarurilor greu solubile (CaCO3) si o alterare f. slaba a partii minerale a solului. Conditiile de ariditate influenteaza levigarea slaba a CaCO3, suficient pt. a schitarea orizontului C carbonato-acumulativ (Cca).Curentul ascendent al apei in perioadele secetoase din orizontul Cca spre suprafata favorizeaza formarea eflorescentelor si pseudomiceliilor in orizontul A/C in urma absorbtiei apei de catre radacinile plantelor, suprasaturarea solutiei si precipitarea carbonatului de calciu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.