Clasa spodisoluri

Trimis la data: 2009-09-10
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 5.84 / 10
Downloads: 9
Autor: Ioan Marin
Dimensiune: 21kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aceasta clasa se caracterizeaza morfologic prin prezenta unui orizont spodic (Bhs, Bs) sau orizont criptospodic (Bcp). In aceasta clasa sunt cuprinse urmatoarele tipuri de soluri: prepodzol, podzol si criptopodzol.Au fost cunoscute sub denumirea de soluri brune podzolice sau brune feriiluviale. Aceste soluri se caracterizeaza prin prezenta unui orizont B spodic (Bs) si prin absenta orizontului de eluviere (Ea) sau prezenta acestuia discontinuu. Pot prezenta orizont organic nehidromorf O (folic) cu o grosime

Cursuri similare:

Raspandire si conditii naturale de formare. Prepodzolurile se formeaza in zona montana a tarii noastre, la altitudini de 1300 (1400)-1700 (1800)m in Carpatii Meridionali si la 1300-1700m in Carpatii Orientali si Occidentali. Au in general aceeasi regiuni de raspandire cu districambosolurile, ocupand insa forme de relief mai inalte cu drenaj extern bun.Solurile s-au format in conditiile unui climat rece si umed.Temperaturile medii anuale oscileaza intre 3-6AsC, iar precipitatiile medii anuale intre 850-1200mm.

Indicele de ariditate are valori intre 50-70. *Vegetatia naturala sub care s-au format prepodzolurile este formata in zona montana superioara din paduri de molid cu un bogat covor de ericacee sau muschi si mai rar sub paduri de fag cu molid.Materiale parentale. S-au format pe roci parentale cu caracter acid, silicioase: gresii, conglomerate, sisturi cristaline, granite, granodiorite ; sau diferite depozite detrice rezultate din acestea, care contin mai putin de 30% argila (luto-nisipoase sau nisipo-lutoase).

Relief si apa freatica. In cadrul reliefului montan, prepodzolurile ocupa versantii mijlociu inclinati, dar si unele platforme sau trepte cu inclinare medie (pe formele de rel slab inclinate se formeaza podzolul).Procese pedoganetice. Formarea componentei organice. Transformarea resturilor organice provenite din vegetatia lemnoasa, in conditiile de clima rece si umeda, decurge f. incet si in general sub actiunea ciupercilor. Ca urmare, procesul pedogenetic este caracterizat prin acumularea unor cantitati mari de materie organica partial descompusa, la suprafata solului si a unei cantitati reduse de humus acid nesaturat, in partea superioara a profilului de sol.

In aceste conditii se formeaza un orizont de acumulare a materiei organice humificate cu proprietati distincte (Au sau Aou). *Formarea componentei minerale. Conditiile de mediu umed si rece, alaturi de cantitatea ridicata de acizi fulvici, contribuie la alterarea intensa a mineralelor primare rezultand cantitati mari de silice, oxizi si hidroxizi de fier, aluminiu si mangan. Ca urmare, in cazul acestui sol alterarea intensa a silicatilor primari din rocile parentale, nu duce practic la formarea de argila, ci la descompunerea lor in componentele de baza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.