Clasificare si categoriile comerciantilor

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_F
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Subiectele in dreptul comercial, in mod traditional, sunt participantii la raporturile juridice de drept comercial, fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt persoane juridice. Potrivit Codului comercial roman, subiecte ale raporturilor juridice comerciale pot fi atat comerciantii cat si necomerciantii. In articolul 7 Cod comercial se prevede: "Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert avand comertul ca profesiune obisnuita si societatile comerciale."
In primul rand, potrivit acestui articol comerciantii se impart in doua categorii:
Persoanele fizice au calitatea de comerciant daca savarsesc fapte de comert cu caracter profesional. Potrivit Codului comercial, comerciantul persoana fizica este definit prin apartenenta sa la un anumit grup profesional si prin faptele de comert pe care le savarseste. Comerciantul persoana fizica
are calitatea de comerciant si atunci cand realizeaza aceasta activitate in cadrul unei asociatii familiale, in conditiile Decretului-lege nr. 54/1990, sau al unei societati in participatiune, in conditiile articolului 251 Cod comercial.
2. Societatile comerciale

In privinta acestora, Codul comercial precizeaza ca ele au calitatea de comerciant. In conceptia legiuitorului, prin societati comerciale intelegem societatile constituite conform Legii nr. 31/1990 republicata.
In al doilea rand, in Legea nr. 26/1990, republicata si in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 se includ in categoria comerciantilor inca doua categorii de subiecte ale raporturilor de drept comercial:
A. Regiile autonome Organizate in ramurile strategice ale economiei nationale, acestea sunt persoane juridice care functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara si desfasoara o activitate comparabila cu cea a societatilor comerciale.

Ele sunt proprietare ale bunurilor din patrimoniul lor ,iar prin activitatea desfasurata trebuie sa-si acopere cheltuielile din veniturile realizate si sa obtina profit.
Potrivit legii, organizatiile cooperatiste desfasoara o activitate de producere si desfacere de marfuri, prestari de servicii etc. Acestea, in virtutea calitatii de comerciant, sunt supuse obligatiilor care revin comerciantilor.
In al treilea rand, unele probleme se pun in legatura cu alte persoane juridice decat cele descrise mai sus:
Intreprinderile familiale

Potrivit Legii nr. 507/2002, intreprinderile familiale se pot infiinta la initiativa unei persoane fizice si se constituie din membrii de familie ai acesteia care locuiesc in aceeasi localitate. Ele isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea nr. 507/2002 si cu respectarea legislatiei in vigoare.
Autorizatia pentru desfasurarea activitatii economice se elibereaza la cerere de catre primariile comunelor, oraselor, municipiilor, respectiv sectoarele municipiului Bucuresti. Asociatiile familiale sunt obligate sa se inregistreze la Registrul Comertului, la organele teritoriale fiscale conform reglementarilor in vigoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.