Clasificarea creditelor

Trimis la data: 2009-05-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.46 / 10
Downloads: 0
Autor: ralu_75
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Bancile sunt obligate ca, in scopul protejarii capitalului propriu, precum si a depozitelor persoanelor fizice si juridice si a acoperirii eventualelor credite pe termen scurt, mediu si lung, care prezinta incertitudini in recuperare, sa constituie anumite rezerve denumite provizioane specifice de risc de credit si de dobanda.
In acest sens, creditele si plasamentele bancilor trebuie clasificate lunar, prin aplicarea simultana a criteriilor privind serviciul datoriei, performanta financiara si initierea de proceduri judiciare, in urmatoarele categorii:
- standard;

Cursuri similare:

Serviciul datoriei reprezinta capacitatea debitorului de a-si onora datoria la scadenta (rate de credit si/sau dobanzi), exprimata ca numar de zile de intarziere la plata de la data scadentei.
Termenele de plata a ratelor de credit si dobanzilor se stabilesc prin documente contractuale incheiate de banca cu imprumutatii.
Performanta financiara este un indicator care reflecta potentialul economic si soliditatea financiara a unei entitati economice, obtinut in urma analizarii unui ansamblu de factori cantitativi (indicatori economico - financiari calculati pe baza datelor din situatiile financiare anuale si periodice) si calitativi.

Initierea de proceduri judiciare este reprezentata de cel putin una dintre urmatoarele masuri luate in scopul recuperarii creantelor:
- darea de catre instanta a hotararii de deschidere a procedurii falimentului;
- declansarea procedurii de executare silita fata de persoanele fizice sau juridice.
Corespondenta dintre categoriile de clasificare si cele 3 criterii se stabileste astfel:
a) criterii de incadrare pe categorii de clasificare pentru creditele acordate clientilor din afara sectorului institutiilor de credit:

Determinarea necesarului de provizioane specifice de risc de credit aferent unui credit sau plasament se face parcurgand urmatoarele etape:
determinarea bazei de calcul pentru provizioanele specifice de risc de credit, astfel:prin deducerea, din expunerea bancii fata de debitor, garantiilor acceptate a fi luate in considerare in cazul unui credit clasificat in categoria "standard", "in observatie", "substandard", "indoielnic" si "pierdere", in situatia in care nu s-au initiat proceduri judiciare si in situatia in care toate sumele respectivului credit inregistreaza un serviciu al datoriei de cel mult 90 de zile;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.