Clasificarea normelor juridice

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_T
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se face dupa :
1) obiectul reglementarii
-exista atatea categorii de norme juridice cate ramuri de drept exista
ex: norme de drept civil, de drept comunitar, de dreptul muncii, constitutional
2) forta juridica
-in functie de pozitia sau rangul actului normativ in care sunt cuprinse.Normele juridice cuprinse in legi au forta juridica cea mai mare, iar in cadrul legilor normele din Constitutie au forta cea mai mare deoarece toate celelalte norme juridice trebuie sa fie conforme cu normele constitutionale.

Cursuri similare:

Normele imperative - impun o anumita conduita de la care nu se permite nici o abatere; in caz contrar, intervenind forta de constrangere a statului. Conduita impusa poate fi pozitiva sau negativa, iar nerespectarea ei atrage aplicarea unei sanctiuni.
Normele juridice imperative se subclasifica in :---onerative
---prohibitive
Normele juridice onerative prescriu in mod expres obligatia de a savarsi o anumita actiune. Nrespectarea conduitei ceruta de normele juridice onerative atrage aplicarea unei sanctiuni.
Normele juridice prohibitive interzic in mod expres savarsirea unei actiuni. Si in acest caz nerespecatarea conduitei impuse atrage dupa sine o sanctiune.

Normele juridice dispozitive prescriu in favoarea subiectilor de drept anumite drepturi, precum si posiblitatea de a-si alege dintre mai multe conduite prevazute conduita pe care sa o urmeze, iar in masura in care nu se folosesc de aceasta previziune vor urma conduita prevazuta.
N.J. dispozitive prescriu in favoarea subiectilor de drept anumite drepturi pe care acestia le pot sau nu exercita, precum si posibilitatea de a-si alege dintre cele mai multe conduite prevazute, conduita pe care sa o urmeze.Ex: de a calatori, la vot, de a stabili un domiciliu

Normele juridice permisive nu impun si nu interzic savarsirea unei actiuni. Alegerea sau nealegerea conduitei de urmat fiind lasata la aprecierea subiectului de drept. N.J. permisive nu au ca element structural sanctionarea, dar isi pastreaza valoarea de norme juridice deoarece reglementeaza anumite relatii sociale.
Normele juridice supletive dau posibilitatea subiectilor de drept sa-si aleaga dintre mai multe conduite prevazute, conduita pe care sa o urmeze, iar in masura in care nu au facut acest lucru vor urma conduita prevazuta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.