Clima in Carpatii Romaniei

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_C
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe teritoriul Romaniei, prin urmare si in spatiul carpatic, circulatia vestica reprezinta 45% din totalul circulatiei generale. Aceasta se manifesta in conditiile unei presiuni ridicate in sudul continentului si a unei arii depresionare in nord si se poate produce tot timpul anului (aerul in cadrul acestei circulatii este umed si moderat termic). La circulatia vestica si adauga cea polara (30% in spatiul carpatic) ce are directie NV spre SE si antreneaza mase de aer oceanice de la latitudini polare (umede si reci. ). La acestea se adauga circulatia sudica (aer cald si umed venit de deasupra M. Mediterane, cald si uscat venit din N. Africii si din Pen. Asia Mica) si circulatia de blocare ce are loc atunci cand deasupra Romaniei se instaleaza o arie de maxima presiune.
Pe langa circulatia generala si manifestarile ciclonale si anticiclonale sunt influentate direct de Carpati. Directia culmilor principale modifica dezvoltarea proceselor atmosferice de mari dimensiuni prin schimbarea traiectoriilor ciclonilor si deformarea fronturilor. Se ajunge astfel la diferentieri ale aspectului vremii pe o parte si pe alta a Carpatilor.

De exemplu, in cadrul circulatiei vestice si nord-vestice, pe versantii expusi acestor circulatii are loc o crestere a nebulozitatii insotita de caderi abundente de precipitatii, in timp ce pe versantii de sub vant (adapostiti) au loc procese de tip foehn (Ecaterian Ioan Bordei, 1970). B. Suprafata subiacenta
Carpatii, prin orientarea lor joaca rol de bariera climatica in calea maselor de aer.

Astfel, Carpatii Orientali si cei Meridionali constituie bariere pentru circulatia anticiclonica (continentala) din est si circulatia ciclonica (oceanica) din vest si sud-vest. Prin urmare, masele de aer oceanic, mai umed, determina un regim mai moderat al climei in Campia si Dealurile de Vest, in Depresiunea colinara a Transilvaniei si in M. Apuseni si mai continental in estul si sud-estul tarii unde anticiclonii continentali au o dezvoltare mai mica pe verticala si stationeaza in fata Carpatilor.

Rezulta o amplitudine mai mare a temperaturii aerului in estul si sud-estul Romaniei, dar si o nebulozitate mai redusa ce atrage scaderea cantitatii de precipitatii.
De asemenea brumele, inghetul, viscolele, fenomenele de uscaciune si seceta sunt mai dese in SE fata de NV tarii.
C. Expozitia versantilor fata de circulatia generala a atmosferei. Datorita orientarii generale a lantului carpatic are loc o distributie neuniforma a cantitatii de umezeala, a precipitatiilor si nebulozitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.