Coagularea si flocularea

Trimis la data: 2013-11-26
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: alinapandaru
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesele de floculare si coagulare faciliteaza indepartarea solidelor fine aflate in suspensie si a coloizilor.Aceste procese intervin in etapa finala a unui proces de separare solid-lichid, cum ar fi sedimentarea.

Cursuri similare:

SUSPENSII COLOIDALE
Datorita suprafetei specifice foarte mari, suspensiile coloidale sunt extrem de stabile si nu sedimenteaza in mod natural.Particulele care formeaza suspensiile coloidale sunt supuse actiunii a doua forte:
-fortelor de atractie van der Waals (sunt functie de structura si forma particulelor, precum si de caracteristicile mediului),
-fortelor electrostatice de repulsie (sunt functie de sarcinile superficiale ale particulelor coloidale).

Stabilitatea unei suspensii coloidale depinde de echilibrul care se stabileste intre fortele de atractie si cele de repulsie. Pentru destabilizarea unei suspensii coloidale trebuie depasita bariera energetica, ES.Pentru a putea realiza acest lucru, este necesara reducerea fortelor repulsive dintre particule, fapt care permite aglomerarea coloizilor.Acest proces de aglomerare poarta denumirea de coagulare.

Mecanisme de coagulare
Coloizii prezenti in apa bruta sunt in exclusivitate incarcati negativ (datorita imperfectiunilor din structura cristalina, prin ionizarea grupelor periferice etc.), iar pentru neutralizarea lor, cationii prezenti sau introdusi in apa se grupeaza pentru a forma un strat care inconjoara coloidul.

Modul de asociere al coloizilor electronegativi cu particulele electropozitive a fost explicat prin cateva teorii.Conform teoriei lui Helmholtz un strat de cationi (stratul limita) acopera intreaga suprafata a coloidului asigurand neutralitatea electrica a complexului.Dupa teoria Gouy-Chapman, stratul de cationi este distribuit inegal in spatiu in jurul coloidului; neutralitatea se obtine la o distanta ceva mai mare (stratul difuz).

Teoria lui Stern combina ipotezele teoriilor precedente, introducand notiunea de strat dublu electric. Primul strat, atasat de coloid isi pierde rapid potentialul. Cel dea€‘al doilea strat, care este mai difuz, sufera o pierdere mai lenta a potentialului.Coloidul se deplaseaza impreuna cu o parte a stratului dublu electric. Aceasta parte, atasata coloidului, corespunde stratului stationar din teoria lui Stern.

In acest caz, particula coloidala prezinta doua potentiale:
-potentialul E, care este potentialul suprafetei coloidului, sau potentialul termodinamic;
-potentialul Z, care este potentialul electrocinetic (potential zeta).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.