Codul de procedura penala

Trimis la data: 2013-04-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: vasilii
Dimensiune: 160kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Articolul 104. Audierea banuitului, invinuitului, inculpatului
(1) Audierea banuitului, invinuitului, inculpatului se face numai in prezenta unui aparator ales sau numit din oficiu, imediat dupa retinerea banuitului sau, dupa caz, dupa punerea sub invinuire, daca acesta accepta sa fie audiat. Nu se permite audierea banuitului, invinuitului, inculpatului in stare de oboseala, precum si in timpul noptii, decit doar la cererea persoanei audiate in cazurile ce nu sufera aminare, care vor fi motivate in procesul-verbal al audierii.

Cursuri similare:

(2) Persoana care efectueaza urmarirea penala, inainte de a-l audia pe banuit, invinuit, il intreaba numele, prenumele, data, luna, anul si locul nasterii, precizeaza cetatenia, studiile, situatia militara, situatia familiala si persoanele pe care le intretine, ocupatia, domiciliul si alta informatie necesara pentru identificarea persoanei lui in cauza respectiva, dupa aceea il intreaba daca el accepta sa faca declaratii asupra banuielii sau invinuirii care i se incrimineaza. In cazul in care banuitul, invinuitul refuza sa faca declaratii, aceasta se mentioneaza in procesul-verbal al audierii. Daca banuitul, invinuitul accepta sa faca declaratii, persoana care efectueaza audierea il intreaba daca recunoaste banuiala sau invinuirea ce i se imputa si ii propune sa faca in scris explicatii asupra acesteia, iar daca banuitul, invinuitul nu poate scrie sau refuza sa scrie personal declaratia, aceasta se consemneaza in procesul-verbal de catre persoana care efectueaza audierea.

(3) Audierea banuitului, invinuitului, inculpatului nu poate incepe cu citirea sau reamintirea declaratiilor pe care acesta le-a depus anterior. Banuitul, invinuitul, inculpatul nu poate prezenta sau citi o declaratie scrisa mai inainte, insa poate utiliza notele sale asupra amanuntelor greu de memorizat.
(4) Fiecare banuit, invinuit este audiat separat. Persoana care efectueaza audierea trebuie sa ia masuri ca banuitii, invinuitii chemati in aceeasi cauza sa nu comunice intre ei.
(5) Declaratiile banuitului, invinuitului se consemneaza in procesul-verbal al audierii, intocmit in conformitate cu prevederile art.260 si 261.

(6) In cazul in care banuitul, invinuitul, inculpatul revine asupra vreuneia din declaratiile sale anterioare sau are de facut completari, rectificari ori precizari, acestea se consemneaza si se semneaza in conditiile articolelor mentionate in alin.(5).
(7) Daca banuitul, invinuitul nu are posibilitate de a se prezenta pentru a fi audiat, organul de urmarire penala procedeaza la audierea acestuia la locul aflarii lui.

Articolul 105. Declaratiile martorului si conditiile audierii lui
(1) Declaratiile martorului sint date orale sau scrise, depuse de acesta in cadrul audierii in conditiile prezentului cod, asupra oricaror circumstante care urmeaza sa fie constatate in cauza, inclusiv asupra persoanei banuitului, invinuitului, inculpatului, partii vatamate si relatiilor sale cu acestia.
(2) Martorii chemati in aceeasi cauza sint audiati fiecare separat, fara prezenta altor martori. Persoana care efectueaza urmarirea penala trebuie sa ia masuri ca martorii chemati in aceeasi cauza sa nu poata comunica intre ei.

(3) Inainte de a incepe audierea martorului, persoana care efectueaza aceasta actiune procesuala constata identitatea lui (numele, prenumele, virsta, domiciliul, ocupatia). Daca exista dubii in privinta identitatii martorului, aceasta se constata prin alt mijloc de proba.
(4) Martorul surdomut este audiat cu participarea interpretului care cunoaste semnele acestuia si poate sa comunice prin ele. Participarea interpretului este consemnata in procesul-verbal.
(5) In cazul in care martorul sufera de o boala psihica sau de o alta boala grava, audierea lui se face cu consimtamintul medicului si in prezenta acestuia.

(6) Persoana care efectueaza actiunea procesuala explica martorului drepturile si obligatiile prevazute in art.90 si il previne asupra raspunderii ce o poarta in caz de refuz de a depune declaratii, precum si pentru declaratii mincinoase, facute cu buna stiinta si despre aceasta se face mentiune in procesul-verbal al audierii.
(7) In mod obligatoriu, fiecare martor este intrebat daca este sot sau ruda apropiata cu vreuna din parti si in ce relatii se afla cu partile. In cazul in care se dovedeste a fi sot sau ruda apropiata a banuitului, invinuitului, inculpatului, martorului i se explica dreptul de a tacea si este intrebat daca accepta sa faca declaratii.
(8) La audierea martorului se interzice punerea intrebarilor care in mod evident urmaresc insultarea si umilirea persoanei.

Articolul 106. Locul audierii martorului
Martorul se audiaza la locul desfasurarii urmaririi penale sau cercetarii judecatoresti. In caz de necesitate, martorul poate fi audiat la locul aflarii lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.