Codul juridic si institutional al pietei de capital

Trimis la data: 2010-04-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Vlad_T
Dimensiune: 366kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Infaptuirea procesului de restructurare si modernizare a economiei romanesti, de dezvoltare a potentialului ei productiv, o trecere treptata la economia de piata solicita importante resurse financiare. Activitatea de descentralizare a economiei si de privatizare a acesteia determina noi modalitati de mobilizare a capitalurilor, in care emisiunea si plasarea de actiuni si obligatiuni vor detine un loc important pe piata de capital din Romania si nu numai.

Cursuri similare:

Avem in vedere si posibilitatea atragerii de capitaluri de pe piete straine de capital, cat si de pe piata eurotitlurilor si care pot reprezenta prin dimensiunile lor, surse importante de mobilizare a capitalurilor de catre firme romanesti.
Piata de capital este o piata a tranzactiilor cu titluri financiare emise de catre stat, societati pe actiuni si unitati administrative teritoriale .

Piata de capital (piata valorilor mobiliare) reprezinta (in esenta) ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizeaza transferul fondurilor de la cei care detin surplus de capital (numiti "investitori"), catre cei care au nevoie de capital (numiti "emitenti" sau "investitori"), prin intermediul unor vehicule sau instrumente specifice (valori imobiliare) si al unor operatori specifici (societati de valori mobiliare). Din aceasta definitie rezulta ca existenta si functionalitatea pietei de capital presupun intrunirea unui complex de imprejurari, printre care esentiale sunt:

Demarcatiile stricte in ceea ce priveste locul si rolul pietei de capital in ansamblul mecanismelor economice nu sunt deosebit de eficiente in contextul mobilitatii excesive a tabloului economic general al zilelor noastre: se vorbeste deopotriva despre piata financiara, piata monetara, piata interbancara, piata scontului, piata asigurarilor, institutii carora le corespund operatori specifici precum bancile, societatile de asigurare, casele de scont si resort, etc.

Piata de capital are o serie de trasaturi specifice si un numar limitat de segmente. O descriere exhaustiva a trasaturilor este aproape imposibila si nu se justifica din punctul de vedere al relatiei efort-efect; mai utila pare sa fie prezentarea acestor trasaturi prin ceea ce este reprezentativ, principal, esential.a) Produsele pietei au o anume specificatie, reprezentata prin negociabilitate si transferabilitate. Pe piata de capital, actiunea de a lua bani (fonduri) sau de a da bani (a investi) se realizeaza prin utilizarea unor instrumente (produse) specifice, denumite valori mobiliare; negociabilitatea si transferabilitatea sunt de fapt caracteristicile valorilor mobiliare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.