Coduri de identificare a codurilor bancare

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inscrise pe linia armonizarii activitatii finaciare romanesti cu legislatia din UE ,BNR a reglementat ca incepand cu 1 sept 2004 sa intre in viguare noile coduri de identificare a conturilor bancare denumirte generic IBAN.
Aceste coduri IBAN sunt o insiruiere de 24 semne alfanumerice care ofera informatii despre tara in care este deschis contul bancar , unitatea teritoriala a bancii si contul bancar al clientului.
Codul IBAN identifica in mod unic la nivel international contul unui client la o institutie , cod utilizat pentru procesarea platilor in cadrul sistemelor de plati s-au prin schemele de tip banci corspondente .
Generarea codurilor IBAN reprezinta procesul desfasurat o singura data de creare a unui cod unic IBAN pentru un cont .
Sirul de 24 caractere alfanumerice considerate de la stanga la dreapta au urmatoarea semnificatie .

Primele 2 caractere sunt alfabetice si semnifica codul de tara al Romaniei (RO)
Urmatoarele 2 caractere sunt numerice si semnifica caractere de verificare a codului IBAN
Urmatoarele 4 caractere sunt alfabetice si identifica in mod unic institutia respectiv primele 4 caractere ale codului BIC atribuit institutiei
Urmatoarele 16 caractere sunt alfanumerice si identifica in mod unic unitatea teritoriala a institutiei si contul clientului de la respective unitate teritoriala.

REGLEMENTAREA SISTEMULUI BANCAR ROMANESC DE CATRE BNR
Institutiile de credit se supun in activitatea lor reglementarilor si ordinelor emise de BNR in vederea aplicarii legislatiei privind politica monetara de credit, valutara de plati referitoare la prudenta bancara in conditiile unui risc bancar minim.
Institutiile de credit isi organizeaza intraga lor activitate in conformitate cu regulile unei practice bancare prudente si sanatoase si in acest sens trebuie sa dispuna de proceduri de administrare si contabile corespunzatoare cat si de un sistem adecvat de control si audit.

In vederea functionarii in conditii legale in termen de 30 de zile de la obtinerea autorizatiei fiecare institutie de credit este obligata sa-si deschida cont curent la BNR in conformitate cu reglemantarile emise de aceasta .
Bancile pot deschide la BNR si alte conturi in conditiile stabilite de aceasta .CERINTELE DE CAPITAL
Capitalul social al unei banci trebuie varsat integral in forma baneasca la momentul subscrierii .
Nivelul minim al capitalului initial este stabilit de BNR prin reglementari in present fiind 5.000.000 EURO.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.