Codurile de etica

Trimis la data: 2010-02-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Amelie popa
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Primele coduri de etica au aparut in SUA incepand cu mijlocul secolului trecut, dar au fost extinse incepand cu anii '80. In Romania ele au inceput sa apara dupa anii '90, avand un caracter mai mult orientativ, declarativ si aspirational, dar au proliferat dupa 2000, cand au inceput sa devina normative. Codurile de etica nu au, in primul rand, o forta juridica, ci mai ales una simbolica, desi unele reglementari pot fi prevazute de lege; in general ele sunt menite a fi instrumente de imagine si persuasiune atat pentru membrii profesiei, cat si pentru public, vizand intarirea statusului profesiei, prin promovarea rationala a unui proiect profesional. Reflectand asupra semnificatiei posibile a codurilor etice, am putea identifica (fara pretentie exhaustiva) urmatoarele atribute (roluri, functii):

Cursuri similare:

Asa stand lucrurile ne explicam de ce tot mai multe organizatii (profesionale sau nu) se straduiesc sa-si articuleze coduri de etica (Chiar astazi, 16.03.06, Ministrul Internelor reclama necesitatea elaborarii unui cod deontologic al politistului).
Totusi, existenta codurilor de etica profesionala nu este ferita de critici. Li se imputa faptul ca sunt nerealiste, generale si rigide (unele avand o functie preponderent aspirationala), ca decontextualizeaza, fiind irelevante pentru situatiile complexe de viata, ca limiteaza libertatea de actiune si creativitatea, generand conformism,

ca sunt instrumente de control si exercitare a pozitiilor de putere de catre elite, ca sunt mijloace comode de mascare a coruptiei, ca sunt inutile, caci cel care are constiinta profesionala oricum isi va face datoria, iar cel care nu o are nu o va dobandi prin cod etc. Nu negam astfel de obiectii; diversele coduri au si astfel de limite, dar situandu-ne pe o paradigma de tip utilitarist, putem constata, din cele enumerate mai sus, ca plusurile sunt, oricum, mai numeroase decat minusurile. Datoria, nu este, asa cum am constatat la Kant, o problema de cod, ci de autonomie a vointei, o problema de constiinta, or un cod poate ajuta constiinta in deciziile sale, chiar daca nu o poate suplini. Cred ca semnificatia majora a oricarui cod consta,

in primul rand, in apelul la dimensiunea morala a profesiei; in rest, limitele punctuale pot fi depasite. In al doilea rand, atunci cand ele sunt bine construite, ofera o baza pentru codificarea responsabilitatilor profesionale si pentru clarificarea deciziilor, prin cadrul moral comun al bunelor practici.
Moralitatea unei societati poate fi inteleasa prin sistemul valorilor si regulilor morale omologate de acea societate. Codurile etice sunt parte a acestui sistem. Ele cuprind, in general, valori, principii si reguli morale particulare.

Valorile morale sunt idealuri sau aspiratii ideale, niciodata complet tangibile, ce structureaza universul axiologic. Taxonomiile acestora sunt extrem de variate fiind foarte greu de realizat un inventar complet. In general, codurile postuleaza ca valori demnitatea, autonomia, dreptatea, responsabilitatea, onestitatea, integritatea, loialitatea, bunavointa, grija, respectul, toleranta, diversitatea etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.