Colorantii

Trimis la data: 2010-04-08
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar_T
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sunt substante colorate ce se gasesc in mod natural in produsele comestibile, din care se obtin prin extractie, respectiv prin sinteza chimica. Dezavantajul acestora este ca nu sunt rezistenti la tratament termic si deci posibilitatile de utilizare sunt limitate.
Clasificare: antociani, betaciane, carotenoide, coloranti porfirinici, coloranti chalconici, coloranti xantofilici, coloranti antrachinonici, coloranti flavinici.
Sunt pigmenti de culoare rosie, formati in proportie de 75-95% din betanina (E162). Din aceasta categorie face parte colorantul rosu de sfecla, obtinut prin extragerea cu apa acidulata (pH = 5) a taiteilor de sfecla rosie, extractul fiind apoi concentrat si uscat prin pulverizare. Este instabil in timpul procesului de fabricare si poate da un gust neplacut.
Se utilizeaza la fabricarea bauturilor nealcoolice, a produselor de patiserie si panificatie, a deserturilor pe baza de gelatina, budincilor, supelor, in carnea tocata (in amestec cu derivate proteice). Se recomanda sa fie evitat in alimentatia copiilor.

Clorofila si colorofilina (E140) reprezinta pigmentul verde al plantelor. Au in structura un atom de magneziu legat de doua nuclee pirolice, si doua grupari carboxilice esterificate. Obtinerea in stare pura este dificila, de aceea in industria alimentara se folosesc extracte care contin si impuritati. Uzual se obtine din urzici sau spanac prin extractie cu ajutorul acetonei, etanolului, metilcetonei si a diclormetanului. Se foloseste in uleiuri, ceara, guma de mestecat, supe instant, dulciuri. Este inofensiv.

cupru (E141). Complexul cuprului cu clorofila are culoare verde-olive si este liposolubil, iar complexul cuprului cu clorofilina are culoare verde si este hidrosolubil. Sunt obtinuti prin substitutia magneziului cu cupru, acesta din urma oferind o stabilitate mai mare; sunt folositi in specialitatile din branza, guma de mestecat, inghetata, sosuri, supe instant, legume si fructe conservate.

b) Colorantul sangelui. Culoarea intens rosie a sangelui se datoreaza hemoglobinei din eritrocitele sangelui. La centrifugare se separa sub forma de concentrat eritrocitar.Se foloseste la colorarea preparatelor din carene, sub forma de sange integral stabilizat (cu NaCl si NaNO2) sau concentrat eritrocitar. Nu este trecut pe lista aditivilor aprobati de UE, dar fiind un produs natural se poate folosi fara nici o restrictie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.