Comerciantul persoana fizica si asociatiile familiale

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 78
Autor: Murgu Ionut
Dimensiune: 15kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intreprinzatorul este o persoana fizica care organizeaza o intreprindere economica in cadrul careia activitatea economica se desfasoara in mod organizat, permanent si sistematic, combinand resurse financiare, forta de munca atrasa, materii prime, mijloace logistice si informatie.In primul rand, exista o suita de incompatibilitati intre profesia de comerciant si alte profesii. De exemplu, legea organica a avocatilor le interzice acestora sa desfasoare o activitate comerciala al carei obiect de activitate sa constea in exercitarea profesiei de avocat.

Cursuri similare:

De asemenea, exista si o suita de interdictii in legatura cu activitatea economica desfasurata, pornindu-se de la respectarea monopolului de stat in anumite domenii sau de la anumite limite ce se impun activitatilor prin contractele incheiate.b)Conditii legate de activitatea desfasurata

Pentru ca faptele de comert savarsite de persoana fizica autorizata trebuie sa aiba caracter de profesie, comerciantul trebuie sa detina o calificare, conceputa ce pregatire profesionala sau ca experienta profesionala, ce poate fi dovedita cu diploma, certificatul de competenta profesionala, cartea de mestesugar etc.

Intreprinderea individuala versus SRL-unipersonal;Asociatii unei SRL raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris. Un prim avantaj al alegerii SRL-ului unipersonal este acela al personalitatii juridice proprii, pe care intreprinderea individuala nu o are.
Un avantaj ce nu poate fi ignorat de intreprinzator este cel fiscal. SRL-ul unipersonal beneficiaza de facilitati si scutiri fiscale de care intreprinderea individuala este privata.

De asemenea, regimul juridic este favorabil SRL-ului unipersonal si in ceea ce priveste transmiterea de catre terti.Cesiunea partilor sociale este permisa in orice moment,pe durata societatii comerciale Intreprinderea individuala versus PFA.Deosebirea dintre cele doua institutii rezulta din posibilitatea angajarii de personal salariat.Astfel, PFA nu poate angaja cu contract de munca terte personale pentru activitatea pentru care este autorizata.

Conform articolului 19 alin.1 din OUG 44/2008, PFA nu poate cumula si calitate de intreprinzator persoana fizica titular al unei intreprinderi individuale.Persoana fizica autorizata beneficiaza de anumite drepturi si are obligatii, care, impreuna, formeaza continutul statutului juridic al persoanei fizice autorizate.Cele mai importante obligatii sunt inmatricularea in Registrul Comertului si intocmirea registrelor comerciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.