Comert international

Trimis la data: 2010-09-06
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 36
Autor: Laur Danescu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Inca de la crearea Comunitatii Economice Europene la 25 martie 1957, s-a prevazut crearea unei uniuni economice si monetare, ceea ce inseamna, pe scurt, libera circulatie in cadrul comunitatii a marfurilor, serviciilor, capitalului si fortei de munca, precum si adoptarea unei monede unice.
Primul deziderat, cel al eliminarii barierelor de orice tip din calea circulatiei marfurilor, serviciilor si factorilor de productie a fost pe deplin realizat 36 de ani mai tarziu, la 1 ianuarie 1993 cand a inceput sa functioneze Piata Unica. Cel de-al doilea obiectiv a fost atins la 1 ianuarie 1999, cand ratele de schimb a 11 tari din cele 15 din cadrul Uniunii Europene au fost fixate irevocabil fata de noua moneda - Euro.
Asa cum se previzionase, crearea Pietei Unice a dat un nou suflu relatiilor comerciale dintre tarile membre.Statisticile indica evolutia comertului in cadrul Uniunii Europene, insa nu prezinta natura acestor schimburi, structura lor si mai ales cauza lor. Tarile cele mai dezvoltate ale Uniunii au structural o compozitie foarte diversa de cea a tarilor mai putin dezvoltate.

Urmarirea valorica a schimburilor intre tari, asa cum e ea prezentata in statistici, nu permite sesizarea acestor diferente. Scopul acestei lucrari este cercetarea naturii si cauzelor acestor schimburi. Pentru a putea fi intelese, lucrarea va aborda cercetarea lor din dubla ipostaza - teoretica si empirica. Prima parte va avea in vedere cele mai de seama contributii teoretice in analiza comertului international, tocmai pentru ca abordarea teoretica a mecanismului schimburilor intracomunitare presupune cunoasterea cercetarilor pe plan teoretic, fiind o imbinare a diverselor teorii emise.

In acest sens, vor fi prezentate teoriile clasice ale lui Ricardo - Torrens si Hecksher - Ohlin, ca si cele moderne - teoria economiilor de scara, cea a ciclului produsului si nu in cele din urma, teoria concurentei monopolistice. Partea a doua va trata comertul intracomunitar, natura sa, schimburile inter si intra-ramuri, metodologia de masurare a acestor schimburi, precum si explicatia teoretica a acestor schimburi.

Lucrarea doreste sa imbine planul teoretic cu cel practic. Teoriile prezentate vor fi urmarite nu doar din punct de vedere teoretic, ci si empiric, pentru a se vedea in ce masura ele sunt viabile, in ce masura ele explica evolutia reala a comertului international si mai ales intracomunitar.

TEORIILE COMERTULUI INTERNATIONAL.
In prezentarea modelelor teoretice ce urmeaza vor fi facute anumite ipoteze care vor conditiona validitatea legitatilor pe care le genereaza. Multe din aceste ipoteze vor parea nerealiste iar altele foarte greu de indeplinit. Pentru eliminarea sau atenuarea acestor conditionari nerealiste au fost elaborate multe alte modele plecand de la cele de baza. Scopul acestei prime parti a lucrarii nu este de cel de a cerceta aceste "extensii" teoretice, ci acela de a urmari doar modelele de baza in caracteristicile lor cele mai relevante pentru studiul de fata.

Pretul pe piata mondiala este o caracteristica esentiala si intrinseca a fiecarui model. Nivelul sau mondial comparativ cu cel intern pentru un acelasi bun este esential pentru a stabili pozitia de importator sau exportator a tarii respective sau luarea de masuri de politica comerciala.

Fig. 1 prezinta modul de formare a presului pe piata mondiala, presupunand ca exista numai doua tari A si B care comercializeaza in mod liber, fara a fi impiedicate de orice bariere tarifare sau netarifare. In fiecare industrie pretul bunului x e determinat de intersectia curbei cererii cu cea a ofertei. Presupunem ca in situatie autarhica (nu exista schimburi externe), pretul bunului x este mai mare in tara A decat in tara B (PA > PAZB).

Diferenta intre curba ofertei tarii A, SA si cea a cererii DA formeaza curba mondiala a cererii Dx, iar excedentul ofertei SB peste cererea DB formeaza curba mondiala a ofertei Sx. Intersectia celor doua curbe are loc in punctul E, la pretul Pw, intre PA si PB. In acest punct cantitatea vanduta este egala cu cea cumparata si egala cu excedentul cererii interne fata de oferta in tara A si cu surplusul ofertei interne peste cererea din tara B.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.