Comert international - sistemul vamal

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Vasilache gorge
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In calitatea de componenta a sist. Econ. General, sist. vamal cuprinde:
-cadrul juridic al active. vamale format din legi, decrete si alte reglem. cu caracter normativ ; -cadrul institutional format din instit. si organele cu atrib. in dom. vamal ; -ansamblul orientarilor politicii vamale a statului. Dintre acestea putem considera drept elemente de baza ale intregului sist. vamal codul vamal si regulamentul de aplicare a sa.

Cursuri similare:

Codul vamal cupr. normele unice si generale cu aplicabilitate uniforma si nediscriminatorie pe intreg teritoriul tarii si tuturor categ. de persoane fiz. si jur. Incidenta codului vamal se intinde pe intreg terit. Asupra caruia statul isi exercita suveranitatea, terit. care include supraf. solului, subsolul, zona marii teritoriale stabilita in gen. la 12 mile maritime de la tarm si coloana aeriana de deasupra solului si apelor inclusiv a marii teritoriale. In consecinta, toate bunurile care intra/ies din tara pe cale licita, normala prin punctele de ctrl. pt. trecerea frontierei sau in situatii speciale (bunuri parasutate, bunuri aflate la bordul navei straine esuate in marea teriroriala, etc.) cad sub incidenta prevederilor codului vamal.

Bunurile intrate/iesite in/din tara sunt supuse mai intai ctrl de frontiera care consta in ctrl documentar vizand impiedicarea trecerii frauduloase. Concomitent sau ulterior ctrl p-zis de frontiera se efect. ctrl sanitar, sanitar-veterinar si fitosanitar de catre organele specializate ale Min. Sanatatii si Min. Agriculturii, apoi ctrl vamal efectuat de autoritatea vamala. Ctrl vamal consta in verificarea existentei si autenticitatii documentelor, examinarea documentelor, examinarea documentelor fin-contabile si a altor inscrisuri ale titularilor de operatiuni,

ctrl mijloacelor de transport, ctrl bagajelor si a altor mf transportate sau aflate asupra persoanelor, efectuarea de anchete administrative cu scopul de a asigura respectarea reglem. vamale si a altor norme aplicabile marfurilor aflate sub supraveghere vamala. In baza Acordului Vamal si a regulam. de aplicare a acestuia este creat cadrul institutional al autoritatilor vamale si sunt instituite regimurile vamale achitabile diferitelor categorii de operatiuni de comert exterior.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.