Comertul cu amanuntul

Trimis la data: 2009-06-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_G
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La fel ca celelalte domenii care formeaza structura procesului de distributie a marfurilor si comertul cu amanuntul prezinta o problematica deosebit de complexa, atat sub aspectul activitatilor economice desfasurate, cat si al sistemului de relatii generale. Aceasta face ca insusi sistemul de definire si conturare a continutului, a rolului si a functiilor sale sa prezinte unele aspecte dificile si extrem de pretentioase din punctul de vedere al analizei lor in timp, creand chiar etapizari si localizari
punctuale.

Cursuri similare:

Pentru a raspunde unor asemenea exigente, specialistul american Philip Kotler, intr-o lucrare relativ recenta, publicata in Romania in anul 1997 - "Managementul marketingului" - incearca o conturare mai pragmatica a respectivului concept, pornind de la ideea potrivit careia "notiunea de comert cu amanuntul include toate activitatile implicate in vanzarea produselor sau serviciilor direct catre consumatorii finali, spre a fi folosite in scopuri personale, necomerciale".

Potrivit parerii specialistului respectiv, "orice organizatie care practica acest gen de comert - fie ca este vorba de producatori, detailisti sau grosisti - efectueaza comert cu amanuntul", necontand "cum sunt vandute marfurile sau serviciile (de catre vanzator sau prin posta, cu ajutorul telefonului sau prin utilizarea unui automat de vanzare) si nici unde sunt vandute acestea (intr-un magazin, pe strada sau la domiciliul consumatorului)". Kotler puncteaza astfel principalele aspecte privind continutul activitatii, agentii economici posibil a fi implicati cat si formele de vanzare intalnite in comertul cu amanuntul.

Intr-o forma clasica, dictionarele de specialitate definesc comertul cu amanuntul ca o forma a circulatiei marfurilor a carei functie consta in a cumpara marfuri pentru a le revinde consumatorilor sau utilizatorilor finali, in general in cantitati mici si in stare de a fi intrebuintate. Economia moderna a generat insa noi exigente fata de comertul cu amanuntul, determinandu-l ca, alaturi de vanzarea propriu-zisa, sa includa in preocuparile sale si realizarea unor servicii care sa duca la imbunatatirea sistemului de satisfacere a nevoilor consumatorilor sau utilizatorilor finali si, implicit, la cresterea gradului de satisfactie a acestora.

Este vorba atat de servicii pe care le pot realize insisi comerciantii cu amanuntul, cum ar fi cele de consulting, ajustajul unor produse, etc., cat si de o serie de servicii ce sunt asigurate impreuna cu alte unitati de specialitate, cum sunt cele privind asigurarea transportului marfurilor la domiciliul consumatorilor, instalarea si garantiile postcumparare, asistenta sociala, diverse servicii personale (frizerie, coafura) etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.