Comertul international si concurenta imperfecta

Trimis la data: 2009-07-04
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel Tudorescu
Dimensiune: 300kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modelele prezentate in capitolele anterioare explica relatia dintre inzestrarea cu factori de productie a tarilor, respectiv tehnologia acestora si specializarea lor internationala, influenta acestei specializari asupra veniturilor factorilor si modul cum se compenseaza deficitul unor factori.Aceste modele nu iau insa in considerare economiile de scara, iar pietele sunt considerate perfect competitive.
Probabil din aceste motive, modelele mentionate nu pot explica unele fenomene caracteristice pentru actualele relatii economice internationale.

Cursuri similare:

In cazul impartirii pietei, cei doi rivali urmaresc maximizarea profitului comun. Acesta se realizeaza cand totalul desfacerilor pe piata se limiteaza la cantitatea x. Profitul total va fi x(a - c)/2, iar partea fiecarui rival va fi x(a - c)/4. In tara va ramane doar profitul ofertantului autohton** care, insumat cu renta consumatorilor, exprima bunastarea sociala de x(a - c)/2, cu 33% inferioara celei corespunzatoare situatiei de monopol.

In cazul competitiei Bertrand, fiecare dintre ofertanti considera dat pretul celuilalt si cauta sa-si atraga consumatorii prin reducerea propriului pret. Considerand ca consumatorii sunt perfect informati si se pot deplasa liber si fara costuri de la un furnizor la altul, o firma ar putea atrage toti clientii celeilalte firme, prin stabilirea unui pret cu putin sub nivelul celui al rivalului. Intrucat ambele firme au aceeasi strategie, ambele scad pretul in aceasta confruntare, pana se ajunge la limita minima, pusa de costul marginal.

Profitul lor este nul, renta consumatorilor, respectiv bunastarea sociala se ridica la nivelul celor corespunzatoare concurentei perfecte, deci cu o treime mai mari decat in conditiile monopolului, iar productia se extinde la nivelul 2x. In competitia Cournot, fiecare firma considera dat volumul ofertei rivalului si se comporta ca un monopolist pe partea din piata ramasa, reducand cantitatea pe care o ofera, pentru a-si maximiza propriul profit total. In figura 6.6 potentialul pietii este egal cu 2x. O firma considera ca rivalul ei ofera cantitatea q.

Pentru a-si maximiza profitul, ea va vinde cantitatea (2x - q)/2. Dar si cealalta firma actioneaza la fel, deci (2x - q)/2 = q, iar q = 2x/3. Impreuna, cei doi rivali vor oferi cantitatea 4x/3*, la pretul (a+2c)/3. In aceste conditii, renta consumatorilor va fi ilustrata de aria triunghiului cuprins intre orizontala de ordonata (a+2c)/3 si curba cererii, iar bunastarea sociala va include si profitul firmei autohtone. Ea va fi mai mica decat cea aferenta situatiei de monopol, cu o valoare corespunzatoare diferentei dintre ariile δ si γ, totalizand x(a - c)/12, ceea ce reprezinta o scadere de 11%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.