Compatibilitate electromagnetica

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Cernat
Dimensiune: 825kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modelul de interferenta global prezentat in figura 4.1 are o valoare de utilizare limitata. Pentru a proiecta corect compatibilitatea electromagnetica a unui sistem tehnic trebuie sa fie cunoscute urmatoarele:
-mediul electromagnetic perturbator (toate emitatoarele), precum si caracteristicile acestora, cum ar fi: valorile de varf ale tensiunilor, intensitati de camp, spectre de frecventa, pante ale fronturilor impulsurilor;
-mecanismele de cuplaj, de exemplu sub forma factorilor de atenuare ai filtrelor si ecranelor sau functiilor de transfer ...
-receptivitatea (susceptibility) a dispozitivelor perturbate (receptoarelor) sub forma (de exemplu) de nivele de perturbatii admisibile in domeniul de frecventa si in domeniul timp.

Cursuri similare:

In timp ce sursele si receptoarele de perturbatii se pot caracteriza cu usurinta prin masurarea emisiilor, respectiv a nivelelor de perturbatii admisibile, identificarea mecanismelor de cuplaj impune o intelegere intima a fenomenelor fizice ale electrotehnicii si o mare experienta practica in tehnica circuitelor. De cele mai numeroase ori este vorba de cai de transmisie parazite, neprevazute de pro-iectant (capacitati si inductivitati parazite etc.) care de multe ori se pun in evidenta numai prin interferentele electromagnetice produse de ele.
In functie de mediul de propagare si distanta fata de sursa de perturbatii, marimile perturbatoare ajung pe cai diferite si in combinatii diverse la circuitul perturbat.

Cuplajul parazit poate fi de urmatoarele tipuri:
-galvanic, cand semnalele perturbatoare patrund prin circuitele electrice conductoare (linia de alimentare, montarea metalica a conductoarelor, ecrane metalice etc.) sau chiar prin componente pasive (condensatoare, transformatoare etc.) pe aceleasi cai ca si semnalele utile;
-capacitiv, cand semnalele perturbatoare patrund prin campul electric produs in dielectricul unor capacitati parazite;

-inductiv, cand semnalele perturbatoare patrund prin campul magnetic produs in interiorul unor inductante parazite (sau in mediul de cuplaj a doua inductante parazite);
-prin radiatie electromagnetica, cand cuplajul este realizat prin actiunea a doua campuri , electric si magnetic, semnalele perturbatoare propagandu-se in spatiu sub forma unor unde electromagnetice.

O interferenta electromagnetica poate apare pe conductoarele unei linii de semnal util dintr-un sistem electronic printr-un anumit tip de cuplaj, se poate propaga printr-un cuplaj galvanic si/sau capacitiv si/sau inductiv si poate apare pe conductoarele altei linii de semnal. Daca sistemul electronic ocupa un spatiu suficient de mare poate apare si cuplajul radiant, cand dimensiunile geometrice ale liniilor de semnal sunt comparabile cu lungimea de unda a semnalelor perturbatoare.

Caile de propagare ale semnalelor perturbatoare sunt multiple, incluzand liniile de alimentare, liniile de semnal (de intrare sau de iesire), capacitatile si inductantele parazite, aerul din mediul ambiant prin care se propaga sub forma de unde electromagnetice, emise de antenele parazite de la sursele de perturbatii si sunt receptionate de antenele parazite de la perturbat (receptor sau sistem electronic).

Observatie:Pentru o mai buna intelegere a definitiei cuplajului galvanic (apare in definitie: "sau chiar prin componente pasive...") se studiaza in continuare cazul general al cuplajului galvanic si se coreleaza definitia acestuia cu transformarea cuplajului electric in cuplaj prin conductie.

4.2.Cuplajul galvanic
Cuplajul galvanic sau cuplajul prin conductie se produce intre doua circuite care au o impedanta comuna Z. Aceasta impedanta poate fi o simpla portiune dintr-un conductor, o impedanta de transfer sau chiar un anumit tip de dipol. In figura 4.4 este reprezentata o schema generala a cuplajului magnetic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.