Competenta in procesul civil

Trimis la data: 2010-03-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 0
Autor: Ligia Popovici
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Jurisdictiile nu sunt apte in mod egal sa solutioneze un litigiu. Atunci cand o persoana doreste sa declanseze un proces tre buie sa determine , printre altele, care este jurisdictia competenta sa solutioneze procesul. Va trebui sa tina seama de obiectul litigiului, natura si valoarea acestuia, acordul partilor, caracterul normelor care reglementeaza competenta.DEFINITIE : aptitudinea recunoscuta de lege unei instante judecatoresti sau unui organ de jurisdictie ori cu activitate jurisdictionala de a solutiona o anumita pricina.

Cursuri similare:

Sunt considerate "instante de contencios administrativ" Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti, sectiile de contencios administrativ ale Curtilor de apel si tribunalele administrativ - fiscale.Legitimare procesuala activa in aceasta materie au:Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica printr-un act al sau sau prin refuzul de a solutiona o cerere

Persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim de catre o autoritate publiga printr-un act cu caracter individual adresat altei persoane;Avocatul Poporului, atunci cand in urma controlului sau, realizat potrivit legii sale organice, in baza unei sesizari a unei persoane fizice,apreciaza ca ilegalitatea actului sau excesul de putere al autoritatii publice nu poate fi inlaturat decat prin justitie.

Ministerul Public, atunci cand in urma exercitarii atributiilor prevazute de legea sa organica, apreciaza ca incalcarile drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor se datoreaza existentei unor acte administrative ale autoritatilor publice emise cu exces de putere;Autoritatea publica emitenta a unui act nelegal, poate solicita instantei, anularea acestuia atunci cand nu mai poate fi revocat.

Persoana vatama in drepturile sale sau in interesele sale legitime printr-o ordonanta sau dispozitie ale Guvernului neconstitutional
Judecatoria judeca toate procesele si cererile in afara de cele date prin lege in competenta altor instante.Judecatoria este competenta sa judece in prima instanta si litigiile comerciale al caror obiect are o valoare de pana la 1 miliard de lei inclusiv. In schimb judecatoria nu este competenta sa judece litigiile comerciale al caror obeict nu este evaluabil in bani.

In materie civila - competenta judecatoriei este doar in pricinile al caror obiect are o valoare de pana la 5 miliarde.Sunt de competenta exclusiva a judecatoriei - cererile de imparteala judiciara, cererile in materie succesorala, cererile neevaluabile in bani, cererile privind materia fondului funciar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.