Competitivitatea economiei europene

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 1
Autor: MArga Barboa
Dimensiune: 74kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Competitivitatea a devenit una dintre preocuparile centrale ale guvernelor si firmelor din aproape orice tara. Motivele pentru care unele state sau regiuni se pozitioneaza mai favorabil decat altele in competitia internationala sunt subiecte importante de studiu si analiza pentru economisti. In literatura de specialitate, competitivitatea este privita fie la nivel de firma, fie la nivel de economie nationala. Ne vom ocupa in continuare doar de competitivitatea internationala a unei economii nationale, perspectiva ce concorda cu intentia studiului nostru - analiza pozitiei Uniunii Europene in competitia economica globala.

Cursuri similare:

Desi conceptul de competitivitate nu are in vedere strict pozitionarea unei tari in comertul international, el s-a dezvoltat in special in legatura cu aceasta activitate. Fenomenul nu este dificil de inteles daca avem in vedere faptul ca pentru unii autori competitivitatea se reduce la capacitatea unei tari de a-si impune propriile produse pe piata mondiala. Astfel, R. Carbaugh definea competitivitatea internationala drept "capacitatea unei tari, in conditiile pietei libere si ale unei concurente corecte, de a concepe, produce si comercializa bunuri si servicii fie de o calitate superioara, fie la un pret inferior fata de produsele si serviciile oferite de alte tari."

Daca in ceea ce priveste calitatea bunurilor comercializate suntem de acord cu rolul acesteia in competitivitatea unei economii, in ceea ce priveste pretul, trebuie facuta precizarea ca acesta nu mai reprezinta intotdeauna un factor important al competitivitatii unei tari. Dimpotriva, in prezent, economiile cele mai competitive sunt cele ale caror produse se situeaza in sectorul tehnologiilor de varf, unde predomina inovatia si preturile ridicate. Capacitatea unei tari de a obtine preturi mari la produsele comercializate pe piata externa reprezinta un obiectiv mai important si o dovada mai puternica a competitivitatii sale, decat vanzarea la preturi scazute.

Pentru tarile cele mai dezvoltate, avantajul competitiv se situeaza in ramurile de varf, in care tehnologia avansata impune si preturi pe masura. In plus, competitivitatea bazata pe costul factorilor de productie a devenit extrem de fragila. Oricand, intr-o alta tara pot aparea factori mai ieftini sau subventionati de guvern, iar activitatile bazate pe costuri reduse cu factorii de productie sunt, de obicei, cele care aduc si profiturile cele mai scazute.

Piata mondiala reprezinta, intr-adevar, un test al competitivitatii unei ramuri, dar nu unicul factor de influenta. Principalul scop al unei natiuni este un nivel de trai ridicat si in crestere pentru cetatenii sai. Capacitatea de a face acest lucru depinde de productivitatea cu care resursele nationale (munca si capital) sunt folosite. In opinia lui Michael Porter, productivitatea este determinantul principal, pe termen lung, al nivelului de trai, intrucat este baza venitului national pe locuitor, iar competitivitatea la nivel national isi gaseste expresia cea mai potrivita, in opinia aceluiasi autor, in productivitatea nationala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.