Componenta si functionalitatea resurselor atrase ale bancii

Trimis la data: 2009-05-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Andrei Molodovanu Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Mijloacele atrase ale bancii acopera 90.0 la suta din necesitatile totale de resurse banesti pentru efectuarea operatiunilor active. Rolul mijloacelor atrase consta in mobilizarea persoanelor fizice si juridice, care sunt temporar disponibile pe piata resurselor creditare.
Prin intermediul lor bancile satisfac necesitatile economiei in mijloacele circulante suplimentare, contribuie la transformarea banilor la capital si asigura necesitatile in resurse creditare. In suma totala a resurselor bancare, resursele atrase ocupa loc preponderent. In diferite banci ponderea lor constituie 70.0 la suta si mai mult. In practica bancara internationala toate resursele atrase se impart in 2 grupe mari in dependenta de metoda acumularii sau atragerii:
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Depozite la vedere - sumele banesti depuse la banca pentru pastrare care pot retrase de deponent in orice moment. Ele reprezinta partea majora a total depozitelor. Posesorii conturilor depozitelor la vedere pot fi atat persoane fizice cat si cele juridice. Mijloacele depuse in aceste conturi pot fi folosite pentru diferite necesitati si pentru acumulari. Depozite la vedere sunt reprezentate de diferite conturi: detinatorii acestor conturi pot primi bani in numerar in orice moment prin eliberarea documentelor de plata sau de decontari.

In practica bancara la categoria conturilor la vedere se refera:
a)mijloacele banesti depuse in conturile curente ii conturile de decontari ale intreprinderilor de stat, societatilor pe actiuni si altor structuri economice.b)mijloacele fondurilor cu diferite destinatii in perioada consumarii lor;c)mijloace aflate in decontari
d)mijloacele bugetelor locale aflate in conturile bugetelor locale;e) soldurile de mijloace banesti in conturile corespondente deschise la alte banci.

Avantajul depozitelor la vedere consta in lichiditatea lor inalta. Mijloacele banesti sunt depuse la aceste conturi si ridicate de pe ele pe masura infaptuirii operatiunilor gospodaresti si altor operatiuni care sunt exprimate n valoarea baneasca in aceste conturi.
Neajunsul acestor conturi este lipsa dobanzii sau dobanda e foarte mica. Persoana fizica sau juridica poate ridica suma din acest cont la orice moment cauzand unele dificultati bancii. Mijloacele banesti din conturile depozitelor la vedere nu pot fi investite in credite de lunga durata.

Particularitatile conturilor depozitelor la vedere sunt:
a)depunerea si retragerea (ridicarea) mijloacelor din cont poate fi efectuata la orice moment fara restrictii;b)mijloacele banesti pot fi ridicati din cont in forma de numerar, cec sau fara numerar;c)posesorul contului depozitului la vedere plateste bancii un comision pentru utilizarea contului sub forma unei taxe lunare sau la eliberarea fiecarui cec;d)pentru pastrarea mijloacelor banesti in contul depozitului la vedere banca plateste o dobanda mica sau nu plateste deloc;

pentru depozitele la vedere banca trebuie sa mentina rezervele obligatorii mai mari decat pentru depozitele pe termen.
De rand cu depozitele la vedere obisnuite in practica bancara internationala au aparut asa tipuri de depozite cum:
Conturi NOW - depozite la vedere in baza carora detinatorul contului poate elibera documente de plata in favoarea persoanelor terte. Principiul de baza a utilizarii acestor conturi este: combinarea lichiditatii inalte cu primirea veniturilor sub forma de dobanda.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.