Comportamentul firmei competitive

Trimis la data: 2009-01-26
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian tir
Dimensiune: 75kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sa ne reamintim la inceput caracteristicile modelului concurential de baza (piata cu concurenta perfecta):Toate intreprinderile ramurii industriale ofera acelasi produs, in sensul ca fiecare output este identic cu celalalt. Ca urmare, din punctul de vedere al ofertei, firmele de pe piata nu pot fi deosebite unele de altele, produsul pe care-l ofera ele fiind omogen. Piata se compune din foarte multi vanzatori si foarte multi cumparatori mici, nici unul neavand nici o influenta semnificativa asupra pietei - atomicitatea pietei. Oricat de mare ar fi oferta unei asemenea firme mici, reprezinta doar "o picatura in mare", deci nu are o influenta sesizabila asupra ofertei totale a ramurii.

Cursuri similare:

In partea dreapta a fig. 7.1. se vede cum pretul pietei se formeaza la egalitatea cererii si ofertei totale (SS = DD). La pretul de echilibru (pe) fiecare protagonist isi poate vinde intreaga oferta fara nici o problema, deoarece la acest pret se cere intreaga oferta a ramurii (cerere perfect elastica la pret).

Daca un ofertant minuscul fixeaza un pret mai mare decat acest pret de echilibru, cererea ce i se va adresa va fi nula, deoarece si ceilalti (n-1) ofertanti care vand mai ieftin pot satisface intreaga cerere a pietei. Ca urmare, la preturi superioare pretului de echilibru al pietei perfecte cererea individuala a unei firme devine perfect rigida la pret (ramane nula la orice pret superior pretului de echilibru al pietei) - portiunea dpe.

Daca un ofertant nesemnificativ de mic al pietei fixeaza un pret inferior pretului de echilibru, cererea individuala care i se adreseaza va reactiona elastic si va creste corespunzator reducerii pretului. Ofertantul in cauza va vinde foarte rapid toata productia sa, dupa care piata revine la "normal", adica la pretul de echilibru. Ca urmare, la preturi inferioare pretului de echilibru al pietei cererea individuala a unei firme este elastica la pret - portiunea Ed'.

In concluzie, cererea individuala a unei firme competitive reprezentative este o linie franta de forma dpe Ep', compusa dintr-un segment perpendicular, unul orizontal si altul cu panta negativa. Partea relevanta, reprezentativa, normala a acestei curbe a cererii este numai portiunea orizontala, deci cererea individuala a unei firme competitive reprezentative este o dreapta paralela cu axa OQ, care are inaltimea Ope:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.