Compozitia chimica si organizarea materiei vii

Trimis la data: 2009-02-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Doromir tudor
Dimensiune: 865kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Compusii chimici care se gasesc in organismele vii sunt foarte complecsi si diferiti. Alaturi de moleculele de apa si dioxidul de carbon, care au o masa moleculara mica, se gasesc molecule gigant a caror masa moleculara se masoara cu sutele de mii si milioane de daltoni (moleculele de proteine si acizi nucleici).
Moleculele compusilor care alcatuiesc materia vie poarta denumirea de biomolecule. Ele conditioneaza organizarea biochimica structurala si functionala specifica tuturor organismelor vii.

Cursuri similare:

Materia vie este formata din aceleasi elemente chimice care exista si in natura anorganica, iar organismele vii preiau in mod selectiv din mediul inconjurator substantele chimice necesare desfasurarii activitatilor lor vitale.Fiecare substanta care intra in alcatuirea materiei vii are o anumita constitutie care este caracterizata in primul rand prin natura si proportia diferitelor elemente chimice care o compun si in al doilea rand, de modul de aranjare sau de legare al atomilor in molecula.

Pe plan general, numai 21 de elemente sunt totdeauna prezente in materia vie, denumite si bioelemente sau elemente esentiale, care au fost impartite in trei grupe in functie de concentratia lor in organisme :Grupa I : elemente abundente (prezente in proportie de 60% din totalul atomilor) : C, H, O si N.
Grupa II : elemente putin abundente (prezente in proportie de 0,02-0,1 atomi%) : Na, Mg, P, S, Cl, Ca, K.
Grupa III : elemente rare (prezente in proportie mai mica de 0,02 atomi%) : Si, B, Fe, Cu, Mn, Zn, Va, I, Ni, Co.

In toti compusii existenti in materia vie, carbonul joaca un rol predominant, datorita pozitiei centrale pe care o ocupa in sistemul periodic al elementelor, adica configuratiei sale electronice (structurii sale cuantice) care-i permite sa realizeze combinatii atat cu elementele electronegative (oxigen, sulf, azot, fosfor, clor), cat si cu elemente electropozitive (hidrogen). Acest element mai poseda proprietatea de a se combina cu el insusi, participand astfel la formarea de edificii moleculare din ce in ce mai complexe atat prin lungimea si ramificarea catenelor ce iau nastere, cat si prin formarea de cicluri si heterocicluri.

Atomii de H si O, alaturi de atomul de C, formeaza primii constituenti elementari ai materiei vii. Atomul de N este, de asemenea, un element esential, dearece alaturi de C, H, si O intra in compozitia substantelor proteice, adica a compusilor care reprezinta structurile moleculare cele mai importante ale materiei vii. Atomii de C, H, O si N sunt inzestrati cu o proprietate comuna si anume pot stabili legaturi covalente prin distribuirea de perechi de electroni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.