Compunerea oscilatiilor armonice liniare paralele de pulsatii putin diferite

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 1
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 115kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se observa acum, ca aceste expresii sunt, formal, asemanatoare cu relatiile (27 si 28 din paragraful anterior). Repetand acelasi rationament ca cel prezentat la la compunerea oscilatiilor armonice paralele de aceeasi pulsatie, se obsine ecuatia miscarii oscilatorii rezultante:Deoarece i1 si i2 sunt functii variabile in timp, atat amplitudinea cat si faza initiala a miscarii oscilatorii rezultante sunt functii variabile in timp, astfel incat oscilatia rezultanta nu este o miscare oscilatorie armonica. Graficul acestei miscari este reprezentat in figura 3.6.

Cursuri similare:

Daca diferenta dintre frecventele celor doua oscilatii este prea mare, frecventa batailor este de asemenea mare si fenomenul nu este perceptibil. De asemenea, atunci cand diferenta frecventelor celor doua oscilatii care se compun este prea mica, frecventa batailor este atat de mica incat fenomenul este din nou greu perceptibil. In acest caz, pe parcursul perioadei unei batai, se poate considera miscarea oscilatorie ca fiind armonica.

Principalele aplicatii ale fenomenului de batai sunt in domeniul acusticii, la determinarea frecventelor unor oscilatii sonore necunoscute. De asemenea, fenomenul este utilizat in electrotehnica, cand se cupleaza in paralel alternatorii, precum si in radiotehnica.
Un punc material supus actiunii simultane a celor doua oscilatii va descrie in planul xOy si in timpul T (perioada comuna celor doua oscilatii perpendiculare), o traiectorie inchisa, a carei ecuatie se va obtine eliminand timpul intre cele doua ecuatii de miscare. Pentru aceasta se dezvolta cele doua ecuatii de miscare descrise anterior, obtinandu-se:

In continuare se inmulteste relatia (23) cu si relatia (24) cu . Facand diferenta dintre relatiile inmultite se obtine:
De asemenea inmultind relatia (23) cu si relatia (24) cu , apoi facand diferenta intre relatiile inmultite se obtine:
Pentru a elimina timpul intre noile relatii (21) si (22) se ridica la patrat fiecare expresie, se aduna si in acelasi timp se grupeaza termenii, obtinandu-se in final expresia:
Daca notam diferenta dintre fazele initiale ale celor doua oscilatii armonice perpendiculare i�S1 - i�S2 = i�S se obtine expresia ecuatiei de miscare a sistemului supus actiunii simultane a doua oscilatii perpendiculare descrise de ecuatiile (21) si (22):
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.