Compusi minerali

Trimis la data: 2013-02-23 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: tanasemariana Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Este constituent important din punct de vedere cantitativ, reprezinta aproximativ 2% din greutatea organismului. Calciu plasmatic este constituit din 2 fractiuni distinct. Prima fractiune : calciu difuzabil reprezentat de ionii de calciu liberi, fractiunea reprezinta 50-60 % din calciu plasmatic total si sub aceasta forma isi exercita calciu functiile specific. A doua fractiune: calciu nedifuzabil care consta din ioni de calciu legati de proteinde plasmatice in special de albumina. Fractiunea reprezinta 40-50%. Concentratia plasmatica este cuprinsa intre 8,5-11,5 mg/ 100ml ser. Metabolismul calciului este reglat de vitamina D si dormonul paratiroidian.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Variatii patologice:
Hipocalcemia: se manifesta in rahitism, osteomalacie, hipoparatiroidism.Malapsortia calciului este intalnita in pancreatita cronica, duodenite cornice, carenta vitaminei D.Hipercalcemii: se manifesta in hiperparatiroidismul primar, tratamentul antiulceros bazat pe utilizarea laptelui timp indelungat.

Magneziu
Continutul de magneziu la adult este de 20 g. Mai mult de 50% este asociat cu calciu si fosforul in substanta minerala din oase. Concentratia plasmatica este cuprinsa intre 1-3,5 mg/100 ml ser. 65-75% se afla sub forma de ioni liberi de magneziu iar restul este legat de protein plasmatice.

Valori patologice:Hipomagnezemie- se manifesta in pancreatita acuta, hipoparatiroidism, consumul excesiv de alcool duce la pierderi urinare de magneziu.Hipermagnezemie- se manifesta in stari de deshidratare, diminuarea filtrarii glomerurale determina retentia de magneziu.

Fierul
Se gaseste in organism intr-o cantitate de 3-5 g si este constituent al hemoglobinei in proportie de 55-60 %, mioglobina 5-7%, al unor enzyme cum ar fi catalazele, citocronii, peroxidaze 16% sau este depozitat in cellule ca feritina 15-20%. In plasma fierul este o beta globulina denumita sidrofilina sau transferitina. Fierul cuprins in alimente dup ace a fost eliberat din complex si redus la Fe2+ este absorbit de celulele endoteliale ale mucoasei duodenale.

In interiorul celulelor fierul este reoxidat la Fe3+ si legat de apoferitina. Complexul Fe3+apoferitina poarta numele de feritina si reprezinta forma de depozitare a fierului in cellule. Necesarul zilnic de fier este relative scazut deoarece organismul reutilizeaza continu fierul eliberat prin degradarea hemoglobinei si a altor compusi cu fier. Valorile normale sunt cuprinse intre 40- 150 micrograme/ 100 ml la femei si 60-160 micrograme/ 100 ml la barbate.Valori scazute: se intalnesc in hemoragii, anemie.Valori crescute: se intalnesc in hemocromatoze.

Metoda: fierul bivalent formeaza un complex colorat in rosu cu reactivul specific battofenantrolina sulfonata sare disodic. In prealabil fierul este eliberat din legaturile cu proteinele si redus cu ascorbatul de Na.Mod de lucru: intre eprubete se pipeteaza, se omogenizeaza si se lasa 15 minute, se citeste extintia probei si a standardului fata de blanc la : landa = 535 nm.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.