Comunicare

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 102
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana Buza
Dimensiune: 402kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Autocunoasterea este procesul de explorare si structurare a propriilor caracteristici (abilitati, emotii, motivatie, atitudini, credinte, mecanisme de aparare si adaptare) in urma caruia rezulta imaginea de sine a persoanei.Unul dintre cele mai cunoscute modele de descriere a personalitatii este realizat prin cinci mari dimensiuni, care se prezinta ca factori bipolari.

Cursuri similare:

Temperamentul este dimensiunea dinamico-energetica a personalitatii, care se exprima cel mai pregnant in conduita.
1.Tipologia lui Hipocrate
In acest cadru, se definesc patru tipuri de temperament: sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric. Sangvinicul este vioi, vesel, optimist si se adapteaza cu usurinta la orice situatii. Fire activa, schimba activitatile foarte des, deoarece simte permanent nevoia de ceva nou. Trairile afective sunt intense, dar sentimentele sunt superficiale si instabile. Trece cu usurinta peste esecuri sau deceptii sentimentale si stabileste usor contacte cu alte persoane.

Flegmaticul este linistit, calm, imperturbabil, cugetat in tot ceea ce face, pare a dispune de o rabdare fara margini. Are o putere de munca deosebita si este foarte tenace, meticulos in tot ceea ce face. Fire inchisa, putin comunicativa, prefera activitatile individuale.Melancolicul este putin rezistent la eforturi indelungate. Putin comunicativ, inchis in sine, are dificultati de adaptare sociala. Debitul verbal este scazut, gesticulatia redusa.

Colericul este energic, nelinistit, impetuos, uneori impulsiv si isi risipeste energia. El este inegal in manifestari. Starile afective se succed cu rapiditate. Are tendinta de dominare in grup si se daruieste cu pasiune unei idei sau cauze.
2. Tipologia lui Pavlov
Caracteristicile sistemului nervos central sunt:
• Forta sau energia este capacitatea de lucru a sistemului nervos si se exprima prin rezistenta mai mare sau mai mica la excitanti puternici sau la eventualele situatii conflictuale. Din acest punct de vedere se poate vorbi despre sistem nervos puternic si sistem nervos slab;
• Mobilitatea desemneaza usurinta cu care se trece de la excitatie la inhibitie si invers, in functie de solicitarile externe. Daca trecerea se realizeaza rapid, sistemul nervos este mobil, iar daca trecerea este greoaie se poate vorbi despre sistem nervos inert;
• Echilibrul sistemului nervos se refera la repartitia fortei celor doua procese (excitatia si inhibitia). Daca ele au forte aproximativ egale, se poate vorbi despre sistem nervos echilibrat. Exista si un sistem nervos neechilibrat la care predominant este unul din cele doua procese.
Din combinarea acestor insusiri rezulta patru tipuri de sistem nervos:
• tipul puternic - neechilibrat - excitabil (corelat cu temperamentul coleric)
• tipul puternic - echilibrat - mobil (corelat cu temperamentul sangvinic)
• tipul puternic - echilibrat - inert (corelat cu temperamentul flegmatic)
• tipul slab (corelat cu temperamentul melancolic)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.