Comunicare comerciala

Trimis la data: 2010-02-21
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 6.91 / 10
Downloads: 63
Autor: Ene Ioana
Dimensiune: 370kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea este o realitate umana esentiala. Fiecare dintre noi este o particica a unei lumi si avem nevoie sa fim in contact cu ceilalti. Motivele interactiunilor dintre oameni sunt multiple (fig.1.1). Incepand din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit avantajele pe care le aduce formarea unor grupuri. Convietuirea si munca in comun le permiteau sa se apere mai bine de atacatori, sa obtina mai multa hrana, sa invete si sa inoveze mai usor. Toate acestea le-au oferit avantaje biologice majore pentru supravietuire si progres.

Cursuri similare:

Alte forte care ii determina pe indivizi sa interactioneze sunt (Wagner si Hollenbeck, 1992):Satisfacerea nevoilor proprii de baza sau a celor superioare. Astfel, interactiunea cu persoane de la care avem ceva de invatat influenteaza favorabil dezvoltarea noastra personala. Realizarea unor scopuri specifice care nu pot fi atinse decat prin conlucrare cu alte persoane. Nu este necesar sa fie aceleasi scopuri, ci individul si le poate realiza pe ale sale prin interactiune.

De exemplu, unii oameni se angajeaza pentru a castiga un salariu, altii urmaresc sa castige putere si influenta, altii sa faca o munca care le place; munca in comun le prilejuieste posibilitatea de a-si atinge aceste tinte.Atractia interpersonala. Oamenii sunt atrasi de alte persoane si interactioneaza cu acestea din cauza similitudinilor de valori si atitudini sau, din contra, deoarece sunt diferiti de ei prin nevoi, insusiri sau abilitati.Atractivitatea activitatii comune pe care o desfasoara alaturi de ceilalti (ex: o partida de bridge sau de fotbal in echipa intreprinderii).

Cele mai multe interactiuni umane sunt comunicationale, implicand schimb de mesaje. Termenul "comunicare" face parte din categoria celor pe care toata lumea ii intelege, dar nu ii poate defini riguros. In literatura de specialitate exista o multitudine de formulari, unele dintre ele fiind extrem de largi. De pilda, profesorul britanic C. Cherry a definit comunicarea drept "ceea ce leaga organismele intre ele" (Dinu, 1997), ceea ce a atras comentariile ironice ale colegilor (care au aratat ca, in acest caz, lesa cu care stapanul isi plimba cainele este o forma de comunicare).

Perspectiva pe care o adoptam in continuare este a comunicarii ca proces interpersonal de transmitere si primire de mesaje. Comunicam atunci cand vorbim, ascultam, scriem sau citim. In plus, trimitem semnale non-verbale prin miscarile corpului si comunicam prin comportamentele si actiunile noastre ("spunem" ceva chiar atunci cand nu facem nimic).

Emitatorul si receptorul. Participantii la procesul de comunicare pot fi persoane, grupuri sau entitati (asa cum sunt organizatiile). Doi muncitori care poarta o conversatie joaca rolurile de emitator si receptor. Grupurile pot avea si ele acest rol, ca in cazul negocierilor dintre sindicat si administratie pentru rezolvarea unui conflict de munca. Si organizatia comunica.

Ea transmite mesaje publicului prin produsele sale, prin comportamentul conducatorilor si angajatilor sai, prin reclama, prin comunicate de presa etc. Isi asuma si rolul de receptor atunci cand desfasoara activitati informationale de cercetare a pietei, care ii permit sa culeaga informatii despre mediul extern sau cand "asculta" cumparatorii si alti parteneri de afaceri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.