Comunicare financiar-bancara

Trimis la data: 2010-10-06
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 66
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Costin Duta
Dimensiune: 78kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Preocuparile privind comunicarea interumana nu sunt de data recenta. Familia de cuvinte cuprinzand termenii comunicare si cei inruditi provine din limba latina antica, unde insemna a pune in comun, a face cunoscut sau a intra in relatii cu cineva. In limba latina medievala s-au format termenii comuniune (in sensul de impartasanie) si comunicatie (in sensul de legatura/infrastructura economica). In ultimele doua secole, din vechile sensuri ale comunicarii, a prevalat cel de intrare in contact prin intermediul transmiterii de stiri.

Cursuri similare:

In cadrul comunicarii economice, un rol foarte important revine comunicarii financiar-bancare, ceea ce o recomanda studiului economistilor in formare in ciclul de licenta. Misiunea disciplinei didactice Comunicare financiar-bancara (prescurtat CFB) este aceea de familiarizare a studentilor cu principalele strategii, canale, cai si mijloace de actiune, cu principalele produse financiare, cu profesionistii acestui tip de comunicare si alte aspecte conexe.

Abordarea acestei tematici presupune cunostinte de baza atat din sfera comunicarii economice, cat si din cea financiar-bancara. Parcurgerea prelegerilor, precum si a tematicii de seminar contribuie la asigurarea unei pregatiri sistematice in domeniul comunicarii financiar-bancare, susceptibila de a asigura satisfactii profesionale si, in perspectiva, o insertie reusita pe piata muncii.

Comunicarea economica se refera la folosirea mijloacelor publicitare si a relatiilor publice de catre firme, institutii financiar-bancare, administratii de stat si private, gospodarii si alte sectoare. Componentele esentiale ale comunicarii economice sunt: agentii economici, mesajul, publicul, canalul de comunicare, efectele comunicarii, zgomotul comunicational si feed-back-ul.

Agentii economici desemneaza ansamblul unitatilor institutionale care au comportamente similare sau identice, deci o functie economica dominanta comuna, si care actioneaza in vederea indeplinirii unor obiective comune, stabilite prin misiune si strategie. Intre agentii economici se creeaza relatii de dependenta si de ierarhie. Fiecare categorie de agenti economici genereaza un tip de cultura organizationala - norme, valori si exigente -, care determina comportamentele indivizilor si grupurilor specializate, in vederea atingerii obiectivelor propuse. De cele mai multe ori, agentii economici constituie sursa comunicarii publice prin intermediul persoanelor care ii reprezinta, prin mesajele transmise presei, prin publicatii proprii sau prin alte metode de comunicare.

Mesajul se constituie din ansamblul de informatii sau opinii, formulate de obicei conform unui set de reguli specifice fiecarui canal de comunicare si fiecarui tip de public. El se transmite unui public-tinta in vederea atingerii unor obiective bine determinate.Publicul corespunzator "lantului comunicational" este format din indivizi, organizatii guvernamentale sau non-guvernamentale, firme private - actori sociali dispersati in spatiu, caracterizati de interesul momentan fata de un subiect si care nu au o structura organizata. Actiunea publicului vizeaza adesea impunerea opiniilor proprii si determinarea unor schimbari sociale.

Canalul de comunicare este modalitatea sau calea prin care mesajul ajunge de la sursa la publicul-tinta. El difera in functie de tipul comunicarii. In comunicarea publica canalul poate fi presa scrisa radioul, televiziunea, internetul sau modalitati neconventionale (obiecte promotionale, baloane, autocolante etc.).Efectele comunicarii constau in actiuni, atitudini, comportamente, mentalitati care apar in randul publicului ca urmare a receptarii unui mesaj. Ele sunt de lunga durata si sunt partial masurabile.

Zgomotul comunicational este format din informatiile, ideile sau opiniile care se suprapun in procesul de transmitere a mesajului si influenteaza receptarea acestuia. Zgomotul poate fi creat si de anumite limite tehnologice determinate de alegerea canalului de comunicare.Feed-back-ul este forma de raspuns a publicului, transmisa sursei ca urmare a receptarii mesajelor acesteia. Obtinerea feed-back-ului este esentiala in procesul comunicarii publice, deoarece arata gradul de receptare si intelegere a mesajului de catre public si ofera posibilitatea corectarii in timp util, atunci cand este cazul.

Realizarea comunicarii economice publice implica triada: agenti economici, vectori de comunicare, public.In comunicarea economica, mass-media apare ca o categorie speciala de canal mediatic. Presa se comporta ca un "multiplicator" (nu lipsit de unele riscuri) al informatiei transmise de agentii economici.Strategiile de comunicare si campaniile de relatii publice nu se adreseaza numai presei, ci si altor categorii de public a caror influenta determina actiunile organizatiei (angajati, actionari, indivizi sau organizatii care se afla in vecinatatea administratiei, furnizori de produse si servicii, clienti, donatori, sponsori, parteneri etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.